Dostupni linkovi

Bogdanović u Mitrovici, Kfor i Euleks pozivaju na mir


Goran Bogdanović

U nedavnim incidentima na severu Mitrovice je najmanje šest ljudi povređeno, naneta materijalna šteta i povećane međuetničke tenzije. Situacija je mirna, a ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović je bio na licu mesta.

Zdravstveno stanje vatrogasaca Marka Kisića i Bratislava Božovića, koji su povređeni u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu grada dok su obavljali svoj posao, kada su pokušali da ugase podmetnut požar, je i dalje teško. Kisić i Božović nalaze se na Odeljenju intenzivne nege bolnice u Mitrovici. Ostali povređeni koji su smešteni na Odeljenju ortopedije osećaju se bolje, kao i novinarka televizije Most Mirjana Nedeljković.

Posle reakcije i pojačanih patrola pripadnika misije NATO-a, Kfor, i policijskih snaga misije EU, Euleks, u Mitrovici je mirno ali napeto, ocenjuju i policija i lideri. Portparol Kosovske policije za region Mitrovice Besim Hoti kaže da je situacija pod kontrolom.

“Više nemamo izveštavanih incidenata, naročito međuetničkih. Situacija je sada normalizovana i pod kontrolom Kfora i policije”, rekao je on dodavši da Kfor i Euleks pokrivaju sve rizične zone.

“Mirno je 24 časa, ali stanje je delikatno zbog ranijih incidenata i zabrinutosti građana za sigurnost”, dodao je Hoti.

Povređene vatrogasce je u nedelju posetio ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović. Ministar je održao i sastanak sa predsednicima opština severnog Kosova i načelnikom Kosovsko mitrovičkog okruga, na kome je bilo reči o bezbednosnoj situaciji. On je apelovao na međunarodnu zajednicu da spreči svako nasilje.

“Zauzeli smo jedinstven stav da nastavimo saradnju sa međunarodnim organizacijama. Apelujemo na UNMIK, Kfor i Euleks da učine dodatne napore da obezbede sigurnost za sve građane a posebno Srbe na severu Mitrovice”, rekao je Bogdanović optuživši međunarodne misije da ‘nisu sprečile sukobe i provokacije koje dolaze od strane Albanaca’.

Šest vatrogasaca povređeno je u noći između petka i subote u severnom delu Mitrovice, u eksploziji koja se dogodila dok su u naselju Bošnjačka mahala gasili požar na jednom lokalu čiji je vlasnik Albanac. Lokal je, prema rečima portparola Kosovske policijske službe Besima Hotija, zapalila grupa Srba. Ostali detalji nisu poznati.

U saopštenju koje su izdali Kfor i Euleks navodi se da se neće dozvoliti nasilje na Kosovu i sprečiće se svi incidenti.

“Kfor i Euleks pojačavaju svoje prisustvo na severu Kosova kako bi pokazali svoju odlučnost”,
saopštile su misije Kfora i Euleksa.

U reakciji nakon incidenata saopšteno je da će Euleks nastaviti da patrolira na severu i sprovoditi svoj mandat savetovanja i nadgledanja rada lokalnih vlasti.

“Trupe u sastavu KFOR-a i jedinice Euleks policije će nastaviti da pružaju podršku Kosovskoj policiji u cilju održavanja javnog reda i mira”, navodi se u saopštenju od 3. januara.

Ove dve međunarodne misije su posle više incidenata u kojima je bilo povređenih, materijalne štete i napetosti, izdale saopštenje u kome su pozvale na prekid svakog nasilja a stanovnike Kosova da ostanu mirni.

“Kfor i Euleks su pozvali sve građane Mitrovice i ostalih delova Kosova da ostanu mirni i prekinu sve nasilne aktivnosti. Kfor i Euleks su spremni da snažno odgovore na bilo kakve pretnje sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja”, zaključuje se u saopštenju Kfora i Euleksa.

Međutim, ministar Bogdanović nije uveren u garancije o kojima govore Kfor i Euleks. On ističe kako od 9. decembra kada je Euleks preuzeo ovlašćenja od UNMIK-a, u oblasti policije i pravosuđa, postoji bezbednosni vakuum i ne zna se ko je odgovoran za sigurnost građana.

“Šaljemo jasnu poruku međunarodnoj zajednici da Srbija pored sve tolerancije i dobre volje da prihvati misiju Euleks vrlo malo ili ništa ta misija nije učinila da spreči incidente”, rekao je Bogdanović najavivši da će se u januaru održati sastanak srpskih zvaničnika sa predstavnicima Euleksa.

XS
SM
MD
LG