Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odnosi Srba i Albanaca u prvom, status u drugom planu


Rada Trajković

Predstavnici kosovskih Srba ocenili su da je u 2009. godini najvažnije očuvati stabilnost srpske zajednice. Bez obzira na politička opredeljenja, predstavnici Srba smatraju da u novoj godini mora doći do relaksacije odnosa između Albanaca i Srba, a status biti u drugom planu.

Stabilnost Kosova, uspostavljanje komunikacije i približavanje Srba i Albanaca su glavni ciljevi za koje se moraju zalagati i Priština i Beograd, ocena je predstavnika kosovskih Srba.

Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Rada Trajković ocenila je za RSE da posle pretežno mirne 2008. godine, albanska i srpska strana u 2009. godini moraju učiniti korak napred ka pomirenju, bez obzira što neće odustati od svojih potpuno suprotnih političkih ciljeva.

“Srbija nema kapaciteta da integriše prostor Kosova u nijednom smislu kao što ni sam prostor Kosova nema kapaciteta da napravi samoodrživim projekat nezavisnosti. U tom smislu ja očekujem da iskušenja koja su bila u 2008. godini ipak su dobro završena u smislu nečega što nije bilo nasilja, nije bilo egzodusa”, rekla je Trajkovićeva.

Prema njenim ocenama u 2009. mora se više raditi na poboljšanju odnosa između dve zajednice.

“Da u 2009. godini učinimo još jedan korak napred, to pre svega mislim na liderstvo u Beogradu i Prištini, da potpuno zadržavajući svoje političke pozicije zaista počnu da postavljaju komunikaciju i sasvim transparentno, gde će omogućiti još veću relaksaciju i Srba i Albanaca, olakšati im život”, rekla je ona.

Lideri kosovskih Srba su 17. februara 2008. godine bili suočeni sa odlukom Skupštine Kosova o proglašenju nezavisnosti, što su odbacili kao akt protivan međunarodnom pravu. To je dovelo do međuetničkih tenzija i prestanka svakog dijaloga. Severni deo Kosova je bio u centru pažnje.

I dok se zahteva da se radi na smirivanju situacije političari veruju u nastavak pregovora. Predsednik Srpskog nacionalnog veća severne Mitrovice Nebojša Jović.

“Što se političkih previranja tiče mislim da se može napraviti iskorak ako se krene u direktne pregovore a to je neminovnost Beograda i Prištine, a obaveza međunarodne zajednice je da to malo pospeši, inicira da ne bude na strani ni jedne ni druge etničke zajednice”, rekao je Jović.

“U cilju normalizovanja stanja na Kosovu neizbežni su direktni razgovori još jednom Prištine i Beograda koji bi ovoga puta morali da rezultiraju nekim zajedničkim dogovorom, jer ovako smo u nekoj crnoj rupi”, dodao je on.

Većina Srba bojkotuje institucije Kosova na poziv Vlade Srbije. Ali oni koji učestvuju u radu kosovske Skupštine i Vlade očekuju da te institucije počnu i praktično rešavanje problema svih građana pa tako i kosovskih Srba.

Bojan Stojanović, šef poslaničke grupe Samostalne liberalne stranke u kosovskom Parlamentu, pružio je uveravanja da će se od institucija tražiti odgovornost.

“Ono što ćemo u 2009. godini raditi jeste da ćemo se truditi da poboljšamo uslove srpske zajednice. Naravno ne na uštrb bilo koje druge zajednice. Trudićemo se da napravimo neki novi sistem vrednosti, jer vrlo je teško raditi za svoj narod a da u tom momentu jedan dobar deo vašeg naroda to ne prepoznaje. Nadamo se da ćemo svojim radom i upornim zalaganjem i zastupljenosti na terenu baveći se praktičnim pitanjima, uspeti da se dokažemo i izborimo se za onu poziciju koja nam neosporno pripada jer ono što mi radimo radimo za budućnost”, rekao je Stojanović.

Trajkovićeva očekuje da u novoj godini politička previranja i status ne budu visoko na agendi srpske i albanske zajednice.

“Ostaviti vremenu da neka mlada politička elita srpska i albanska zaista odluči da li će možda priznati nezavisnost Kosova ili možda odustati od nezavisnosti i tražiti neke institucionalne veze sa Beogradom. I neka status bude pitanje koje neće biti na vrhu agende ni jedne ni druge elite”, izjavila je Trajkovićeva.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG