Dostupni linkovi

SAD blokirale saopštenje SB UN o Gazi


Alehandro Volf, zamenik ambasadora SAD u UN
Alehandro Volf, zamenik ambasadora SAD u UN

SAD su noćas blokirale usvajanje saopštenja Saveta bezbednosti UN u kome se poziva na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa i izražava zabrinutost zbog pogorašanja situacije nakon izraelske kopnene akcije u Gazi. Sa druge strane, palestinski pokret Hamas naveo je da je "farsa" neuspeh članica SB UN da se dogovore o saopštenju.

Predsedavajući Saveta bezbednosti UN u januaru, ambasador Francuske Žan-Moris Riper (Jean-Maurice Ripert) rekao je da nije postignut dogovor o saopštenju, ali da među članicama postoji "snažno slaganje" u vezi sa situacijom u pojasu Gaze.

Ta "slaganja" se odnose na zabrinutost zbog pogoršanja situacije, potrebu za hitnim prekidom vatre i dostavljanje humanitarne pomoći, naveo je Riper nakon sastanka koji je bio zatvoren za javnost i trajao oko četiri sata. Zamenik ambasadora SAD u UN Alehandro Volf (Alejandro Wolff) rekao je da SAD ne vide mogućnost da će se Hamas povinovati prošlonedeljnom pozivu Saveta bezbednosti UN za hitan prekid nasilja.

Volf je dodao da zato novo saopštenje u ovom trenutku ne bi imalo svrhe niti izgleda na uspeh, i ocenio da ni Savet bezbednosti UN ne bi imao koristi od toga.

Vanredni sastanak Saveta bezbednosti UN sazvan je na zahtev Libije, jedine arapske zemlje u tom telu UN, pošto je Izrael uputio tenkove i kopnene jedine u Gazu. Libija je dostavila nacrt saopštenja u kome se izražava "ozbiljna zabrinutost zbog pogoršanja situacije u Gazi, posebno nakon pokretanja izraelske kopnene ofanzive" i pozivaju sve strane na hitno postizanje primirja.

Nakon višednevne vazdušne kampanje, Izrael je juče počeo kopnenu ofanzivu u pojasu Gase, uputivši kopnene snage i tenkove na to područje. U vazdušnim napadima poginulo je više od 440 i ranjeno 1.700 Palestinaca.

Hamas: Sednica Saveta bezbednosti UN farsa


Radikalni palestinski pokret Hamas saopštio je danas da smatra "farsom" neuspeh članica Saveta bezbednosti UN da se dogovore o saopštenju u kome se poziva na prekid sukoba u pojasu Gaze, gde je Izrael pokrenuo kopnenu operaciju.

"Ono što se desilo u Savetu bezbednosti UN jeste farsa koja pokazuje razmere dominacije Amerike i cionističkih okupatora u njegovim odlukama", saopštio je portparol Hamasa Favzi Barhum.

U saopštenju Hamasa se navodi da je Savet bezbednosti UN potvrdio svoje slaganje sa stavovoima "okupatora" i da mu je "pružio mogućnost da nastavi masakr u Gazi".

Hamas je, takođe, "osudio" stavove češke, predsedavajuće EU, ocenivši da je "pristrasna" i da "odobrava nastavak zločina koje čini okupator u Gazi". U reagovanju na izraelsku kopnenu operaciju, češko predsedništvo EU je ocenilo da Izrael nema prava da preduzima vojne akcije koje u velikoj meri ugrožavaju civile. Češki premijer Mirek Topolanek je prvobitno ocenio da je izraelska operacije više "odbrambena nego ofanzivna".

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG