Dostupni linkovi

Izrael započeo kopnenu operaciju u pojasu Gaze


Pojas Gaze nakon vazdušnih napada Izraela, 1. januar 2009.
Pojas Gaze nakon vazdušnih napada Izraela, 1. januar 2009.

Izraelska kopnena vojska ušla je u subotu uveče u pojas Gaze, čime je počela kopnena ofanziva na Gazu. Izrael će "uzeti pod kontrolu" delove pojasa Gaze odakle se ispaljuju rakete na Izrael, saopštio je večeras kabinet izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

"Izraelska vojska namerava da uspostavi kontrolu u svim sektorima odakle su mesecima ispaljivane rakete", navodi se u saopštenju. Zvaničnici su ranije naveli da se oko granice već nekoliko dana nalazi oko 10.000 izraelskih vojnika. Pozivajući se na očevice, britanska agencija Rojters prenosi da je kolona izraelskih tenkova kada je pao mrak, prešla granicu u severnom delu pojasa Gaze, a AFP javlja, takođe se pozivajući na očevice da su izraelski tenkovi otvorili u subotu uveče vatru na pozicije palestinskog radikalnog pokreta Hamas u pojasu Gaze, na šta je Hamas odgovorio.
Neimenovani portarol vojske izjavio je da će kopnena operacija trajati nekoliko dana.

"To neće biti kao školski odmor. Računamo da će trajati dosta dana", rekao je portparol.

U izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze, koja je počela 27. decembra kao, kako se navodi, odgovor na Hamasovu raketnu paljbu na južni Izrael, poginulo je najmanje 435 Palestinaca, od čega oko stotinak civila. Više od 1.700 je povređeno.

Izrael naložio mobilizaciju desetina hiljada rezervista

Izrael je večeras naredio mobilizaciju desetina hiljada vojnih rezervista za kopnenu ofanzivu na pojas Gaze, saopštio je kabinet izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

Kako se navodi, u skladu sa odlukom donetom na sinoćnom tajnom sastanku, vlada je naložila oružanim snagama da "sakupe neophodne rezerviste, u broju od više desetina hiljada vojnika."

Hamas saopštio da je ubio više izraelskih vojnika


Pripadnici pokreta Hamasa ubili su večeras više izraelskih vojnika u istočnom delu pojasa Gaze, rekao je jedan zvaničnik tog radikalnog palestinskog pokreta.

Mohamad Nazal, koji je u Damasku, u izjavi za teleziviju Al Arabija nije izneo detalje pogibije izraelskih vojnika. Oružano krilo Hamasa upozorilo je Izrael da će platiti "težak danak" kopnenoj ofanzivi koja je večeras pokrenuta na pojas Gaze.

"Neprijatelj će platiti tezak danak svojoj operaciji u Gazi",
navedeno je u saopštenju brigada Ezedina al-Kasama, prenela je televizija islamističkog pokreta, Al Aksa TV.

S druge strane, palestinski zdravstveni izvori su saopštili da je prva žrtva kopnene izraelske ofanzive jedno palestinsko dete koje je poginulo od paljbe jednog izraelskog tenka na selo u Gazi gde je ranjeno 11-oro ljudi.

Abas osudio ofanzivu, traži hitnu sednicu


UN Palestinski predsednik Mahmud Abas oštro je večeras osudio izraelsku kopnenu ofanzivu na palestinski pojas Gaze i zatražio hitno sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN kako bi taj napad bio okončan, rekao je njegov saradnik.

"Abas snažno osudjuje ovo agresiju i poziva na hitno sazivanje Saveta bezbednosti još danas kako bi ona bila zaustavljena",
izjavio je Frans presu palestinski pregovarač Saeb Erakat.

Abas je upozorio da će "izraelska agresija na Gazu prouzrokovati teške posledice u regionu".

Palstinski predsednik nema kontrolu nad pojasom Gaze, gde ga je sa vlasti u julu 2007. godine smenio radikalni pokret Hamas.

(Izvor: Beta)

XS
SM
MD
LG