Dostupni linkovi

Novo nasilje u Mitrovici: Povređeni, paljenja lokala, reaguje Sejdiu


Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica

U Kosovskoj Mitrovici je trenutno mirno posle sinoćnjih eksplozija čiji je bilans - sedmoro povređenih, zapaljena dva lokala i oštećena vozila vlasnika Albanaca.

Povređeni u najnovijim incidentima u meštovitom kvartu na severu Mitrovice nalaze se van životne opasnosti. Posle ponoći u eksploziji u Bošnjačkoj mahali šestorica vatrogasaca su povređena i novinarka televizije Most iz Mitrovice Mirjana Nedeljković.

Vatrogasci su po rečima lekara, zadobili povrede ekstremiteta i grudnog koša od gelera, dok je novinarka zadobila povredu glave kada je ekipa televizije snimala događaje.

Vatrogasci su oko 15 minuta nakon ponoći dobili poziv da gase požar u lokalu čiji je vlasnik Albanac i kada su razvukli creva za gašenje došlo je do eksplozije. U međuvremenu su zapaljena još dva lokala i načinjena je materijalna šteta na automobilima.

Portparol Kosovske policije za region Mitrovice Besim Hoti kaže da su se u Mitrovici dogodila dva incidenta ‘izazivanja opšte opasnosti’.

“Prvi incident se dogodio oko 22:40 u ulici Sutjeska kada je eksplodirala jedna eksplozivna naprava ispred jednog lokala. Tom prilikom je oštećeno osam vozila, povređenih nije bilo”, rekao je Hoti.

Sledeći incident, prema rečima portparola, dogodio se oko ponoći kada su zapaljena dva lokala vlasnika Albanaca, a požar je podmetnula grupa Srba.

“Policija je pozvala vatrogasne jedinice sa severa da intervenišu i dok su vatrogasci radili došlo je eksplozije. Šestorica vatrogasaca je povređeno”, rekao je Hoti.

Policija veruje da su na lokale bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala i povredila vatrogasce. Jedinice Kfora i policije za deminiranje pronašle su još jednu neeksplodiranu napravu. Hoti kaže da se još uvek ne zna motiv ovih napada kao ni da li su dva incidenta povezana.

Hoti ističe da su snage Kfora i Euleksa intervenisale u cilju smirivanja situacije, te da je danas stanje u Mitrovici mirno.

“Situacija je sada mirna ali delikatna imajući u vidu incidente u poslednjih nedelju dana”, ocenio je Hoti.

Bošnjačka mahala je multietničko naselje i nalazi se blizu linije koja razdvaja grad na severni, većinski srpski, i južni, albanski deo.

Sejdiu poziva na očuvanje mira i stabilnosti

Institucije Kosova su osudile najnoviji talas nasilja u Mitrovici i zatražile od nadležnih da razotkriju počinioce. Predsednik Kosova Fartmir Sejdiu optužio je svako nasilje ističući da se vladavina zakona mora uspostaviti.

“Bez obzira na motiv i počinioce, nasilje ne pomaže perspektivi građana Republike Kosova”, navodi se u saopštenju predsednika Sejdiua.

Fatmir Sejdiu
Predsednik je pozvao nadležne organe Kfor i Kosovsku policiju da preduzmu sve mere kako bi se rasvetlili incidenti a počinioci priveli pravdi.

“Institucije Kosova su odlučne u sprovođenju vladavine zakona i izgradnji slobodnog i demokratskog društva sa jednakim mogućnostima za sve građane”, naveo je Sejdiu dodavši da nikakvi incidenti neće dovesti u rizik evroatlantsku budućnost Kosova.

Sejdiu je pozvao građane da ne nasedaju na provokacije i pomognu institucijama u očuvanju mira i stabilnosti.

Reagovao je i Beograd. Ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović najoštrije je osudio vinovnike najnovijeg incidenta u Mitrovici istakavši da policija mora učiniti sve kako bi odgovorne za bombaški napad privela pravdi. Bogdanović je naglasio da je napad na novinarsku ekipu, tokom incidenta, od strane pojedinih lica za svaku osudu.

“Ovakvi događaji su rezultat pravnog i bezbednosnog vakuuma koji vlada u Kosovskoj Mitrovici, međunarodna zajednica mora učiniti sve kako bi obezbedila sigurno okruženje za sve građane Mitrovice”, rekao je Bogdanović.

Ministar je naglasio da Kfor mora pojačati svoje prisustvo u gradu i apelovao na Srbe u Kosovskoj Mitrovici da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije.

Najnoviji talas nasilja u Mitrovici je počeo kada su dvojica Albanaca nožem izbola šesnaestogodišnjeg Nikolu Božovića u naselju Bošnjačka Mahala u severnom delu grada. To je revoltiralo okupljene Srbe koji su na napad odgovorili paljenjem lokala čiji su vlasnici Albanci i vozila sa kosovskim registracijama. Gradom je odjekivala paljba iz automatskog oružja i tada je jedan Albanac u južnom delu grada pogođen sa dva hica.

Napadači na Božovića su uhapšeni ali ubrzo pušteni iz pritvora. Okružni javni tužilac je odlučio da se oni brane sa slobode. Policija još ne zna pravi motiv napada.

Nakon ovog incidenta, koji se desio samo dan uoči novogodišnje noći, u Mitrovici je pojačano prisustvo pripadnika Kfora i Euleksa.

XS
SM
MD
LG