Dostupni linkovi

Afirmacija Kosova u 2009?


Vlast u Prištini će u 2009. godini biti suočena sa pitanjima priznanja nove države, članstva u međunarodnim institucijama, unutrašnje stabilnosti, privlačenja stranih investicija i saradnje sa Euleksom. Poznavaoci prilika su skeptični da postojeća politička elita može napraviti velike pomake u novoj godini.

Nakon što je ocenjeno da je 2008. bila istorijska godina lideri Albanaca su najavili da će 2009. biti godina punog funkcionisanja Kosova kao države. Predsednik Fatmir Sejdiu je rekao da su kosovski lideri bili svesni da se proglašavanjem nezavisnosti ne rešavaju sve političke, ekonomske i socijalne teškoće.

Obrazlažući to Sejdiu je u novogodišnjem intervjuu za Radio Kosovo naveo izazove.

”Biće ovo godina rada, naše ozbiljnosti, demokratije, bićemo aktivni u mnogim oblastima i dokazaćmo da smo važan regionalni partner”, rekao je Sejdiu navodeći da veruje da će Kosovo dobiti mogućnost da se učlani u međunarodne institucije, najpre u Međunarodni monetarni fond i Svetsku banku.

Premijer Kosova Hašim Tači je poručio da se samo jedinstvom i iskrenim opredeljenjem mogu prevladati izazovi i obezbediti korak napred. Vlada je uoči praznika obećala građanima da će položaj Kosova u svetu biti poboljšan.

Ministar inostranih poslova Skender Hiseni najavio je otvaranje novih ambasada u prvoj polovini 2009. godine.

“Država Kosovo se konsoliduje i ide ka međunarodnoj afirmaciji, to je nezaustavljiv proces”, rekao je Hiseni.

I dok vlast veruje u konsolidaciju, kritičari kažu da mlada kosovska dipomatija nije dovoljno lobirala. Od 192 zemlje članice UN, Kosovo su priznale 53 države. Ta cifra se smatra slabim rezultatom, s obzirom da je Tači obećao da će do kraja 2008. godine Kosovo priznati 100 država. Zato je krajem godine opozicija uputila brojne optužbe na račun vlade.

Najveća opoziciona stranka Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja ocenila je da Tačijeva vlada donosi samo gubitke. U tom pogledu poznavaoci prilika ističu da će biti velikih izazova u unutrašnjoj politici i na međunarodnom planu.

Politički analitičar Ramuš Tahiri procenjuje da bez učešća u međunarodnim institucijama ne može biti stabilnog ekonomskog razvoja.

”Vlasti treba da rade kako bi se povećao broj država koje priznaju Kosovo, koje treba da postane član međunarodnih institucija kako bi moglo da privlači investicije”, rekao je Tahiri.

Tako se odgovornost vlasti za političku stabilnost povezuje sa ekonomskim i socijalnim stanjem. Kosovo u 2009. godinu ulazi kao veoma siromašna oblast. Više od 50 % stanovnika je nezaposleno, 40 % živi u siromaštvu od čega 15 % u esktremnom siromaštvu.

Zvaničnici veruju da se u narednoj godini može podstaći ekonomski razvoj i poboljšati socijalno stanje, a posebno ako se ima u vidu činjenica da je budžet za 2009. godinu od 1,43 milijarde veći za 15 % u odnosu na 2008.

Vlast će morati da se dokaže i u raspoređivanju 1,2 milijarde evra dobijenih na donatorskoj konferenciji, održanoj u Briselu u junu prošle godine. Korišćenje tih sredstava i privlačenje stranih investicija biće takođe na vrhu agende koja je unapred opterećena pitanjem uticaja globalne finansijske krize.

Sam ministar ekonomije i finansija Ahmet Šalja priznaje da značajnih poboljšanja neće biti.

“Socijalni problemi ne mogu biti rešeni ni u narednim godinama, ali određivanje prioriteta i orijentacija investicijama ka sektorima koji donose ekonomski rast je najbolji način da se prevaziđu problemi”, rekao je Šalja.

Zato mnogi predviđaju da će kosovske vlasti tek trebati da se dokažu koliko su spremne da sarađuju na globalnom nivou. Istoričar Ilijaz Tači.

”Kada smo kod politike integrisanja naša vlada mora da se koncentriše i bude spremna i za globalne poduhvate. Ali pre svega ima još puno puno da se radi kod kuće pogotovo na ekonomskom planu. Ja mislim da će ova godina biti jedan od najvećih izazova za Vladu Kosova”, rekao je Tači.

U 2009. godini se očekuje i detaljnije razjašnjenje uloge međunarodnih misija. Nakon skoro više od devet godina administriranja Kosovom, misija UN, UNMIK, je u 2008. počela da svoja ovlašćenja prebacuje na Vladu Kosova i novu misiju Euleks.

Politički analitičar Ismailj Hasani kaže da Euleks treba da preuzme ovlašćenja i prati rad institucija pravosuđa, policije i carine.

”Potrebno je definisati koliko su kosovske institucije kao ozbiljni partneri u stanju da unaprede procese a posebno delovanje Euleksa u oblasti vladavine zakona”, rekao je Hasani.

Izazov u 2009. godini biće i odnosi Kosova i Srbije. Predsednik Sejdiu je naveo da je stabilnost regiona ključ za integraciju u EU i NATO.

“Naš severni sused Srbija nastaviće da nas provocira i radiće protiv Kosova kad god joj se ukaže ta mogućnost. Ali odlučni smo da žustroj retorici zvaničnog Beograda odgovorimo našom iskrenom ponudom za saradnju i dobrosusedske odnose”, poručio je kosovski predsednik.

XS
SM
MD
LG