Dostupni linkovi

Izboden Srbin, hicem pogođen Albanac


Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica

Policija je uhapsila dve osobe albanske nacionalnosti zbog sumnje da su danas nožem izbola jednog mladog Srbina u Mitrovici. U južnom delu iz vatrenog oružja ranjen jedan Albanac. Mostovi su blokirani. Stanje je mirno ali napeto.

Incident se dogodio oko 16 sati kada su u blizini glavnog mosta na Ibru, u kvartu Bošnjačka mahala, dva Albanca izbola nožem Nikolu Božovića (15) koji je odmah prebačen u bolnicu.


Prema rečima zamenika direktora zdravstvenog centra u severnoj Mitrovici Milana Ivanovića dečak je u predelu slabine dobio dve ubodne rane metalnim predmetom i posle operacionog zahvata njegovo zdravstevno stanje je stabilno.


Kosovska policija je saopštila da je sukob počeo oko 15:30 kada su dva Albanca prelazila most sa južnog u severni deo grada.

“U tom trenutku pod još nerazjašnjenim okolnostima u sukob se uključilo još nekoliko osoba sa severa Mitrovice”, saopštila je policija.


Prema izveštajima sa terena, Srbi koji su se zatekli na licu mesta revoltirani zbog incidenta tražili su od Kosovske policije da krene u potragu za napadačima. Zatim je prema izveštačima iz Mitrovice, u severnom delu grada zapaljeno ili oštećeno nekoliko lokala i jedna kuća čiji su vlasnici Albanci, te polupano nakoliko vozila sa kosovskim registracijama, KS. Gradom je odjekivala paljba iz automatskog oružja.


Regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti izjavio je da je policija uhapsila dvojicu osumnjičenih za napad nožem.


“Kod njih je pronadjen jedan oštar predmet, nož, kojim je napad počinjen. Čekamo lekarski izveštaj o zdravstvenom stanju povređenog mladića i radi se na utvrđivanju motiva ovog incidenta”, rekao je Hoti.


Hoti potvrđuje da je grupa Srba koja je protestovala u Bošnjačkoj mahali oštetila nekoliko vozila sa KS tablicama. On je dodao da su revoltirani građani Mitrovice srpske nacionalnosti zapalili nekoliko lokala čiji su korisnici kosovski Albanci, u naselju Bošnjačka mahala u severnoj Mitrovici i jedan lokal u blizini naselja Tri solitera kod glavnog mosta na Ibru.


Hoti je potrvdio da je jedan Albanac koji se nalazio u parku u južnom albanskom delu Mitrovice pogođen sa dva hica iz vatrenog oružja. Kako saznajemo student R. B (22) je prebačen u Kliničko-bolnički centar, KBC, u Prištini.


Direktor Urgentnog centra KBC u Prištini Basri Ljenjani izjavio je da je ‘lice pogođeno u predelu abdomena i posle operacije nalazi se van životne opasnosti’.


“Pacijent je prebačen iz Mitrovice kao posledica današnjih sukoba između Srba i Albanaca. On je hitno operisan. Zadobio je rane iz vatrenog oružja u predelu želuca, dok ostali vitalni organi nisu oštećeni”, rekao je Ljenjani.


Nakon incidenta u severnoj Mitrovici je stanje veoma napeto. U blizini mosta i naselja Tri solitera okupljeno je oko 200 Srba koji mirno prate razvoj događaja.


Skoro dva sata od izbijanja incidenta u severni deo Mitrovice pristigli su i pripadnici Euleks policije koji su stacionirani na glavnom Ibarskom mostu koji nije prohodan za saobraćaj niti za pešake. Mostovi na Ibru su zatvoreni a Kfor je blokirao sve glavne prilaze koji čine linije razdvajanja grada.


Lokalni mediji izveštavaju da je došlo do još jednog incidenta, kada je zamenika predsednika opštine Mitrovica Ljubišu Petrovića, oko 17:45 sati, fizički napala nekolicina Albanaca, u blizini istočnog mosta u severnom delu Mitrovice. Petrović je u nameri da stiša situaciju pokušao da razgovara sa Albancima koji su tom prilikom fizički nasrnuli na njega i na njegov automobil.


U Mitrovici je i u ponedeljak zabeležen incident kada su trojica pripadnika Kosovske policijske službe povređena prilikom napada lokalnih Albanaca. Napadnuta policijska patrola je bila mešovitog sastava - jedan Albanac, jedan Srbin i jedan Bošnjak.

XS
SM
MD
LG