Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vrući zimski dani u Vladi i Skupštini


Beograd, Skupština Srbije

U prethodnih nekoliko dana u Srbiji okovanoj hladnoćom i ledom, parlamentarni život više liči na užareno leto. Ključni zakoni nikako da se usvoje, poslanici za govornicom pričaju o svemu što im padne na pamet, jedni drugima upućuju psovke, a neki se čak i fizički razračunavaju. Pored Parlamenta, "visoka temperatura" oseća se i u Vladi iz koje pojedine stranke najavljuju skori odlazak.

Užarenoj atmosferi u Skupštini Srbije poslednjih nekoliko dana posebno doprinosi nastojanje parlamentarne većine da se usvoji budžet za 2009. godinu. Rasprava o tome još uvek traje i sasvim je neizvesno da li će budžet biti usvojen do ponoći, kada ističe zakonom predviđeni rok.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, istakla je da radikali u zamenu za odustajanje od rasprave o amandmanima traže mesto predsednika Administrativnog i Odbora za finansije, vraćanje mandata svojih bivših poslanika i rešavanje nekih pitanja vezanih za opštinu Zemun. Ona je nakon konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa rekla da po pitanju usvajanja budžeta vlada jedinstvo među strankama izuzev kod Srpske radikalne stranke koja nije ni prisustvovala ovim konsultacijama:

"Očekujem da će uticaj svih nas, a pre svega zrelost poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, omogućiti da donesemo budžet do ponoći."

Sa druge strane, radikali ističu da je za njih sada najvažnija rasprava o amandmanima. Šef poslaničke grupe radikala Dragan Todorović rekao je za RSE da ne treba očekivati od opozicionih stranaka da glasaju za budžet:

"Mi ne možemo da glasamo za budžet zato što smo opoziciona stranka i valjda vam je jasno da je osnovni princip po kojem se stranka opredeljuje da li je opoziciona ili nije glasanje za budžet."

Ipak, ne misle svi u opoziciji tako. Zoran Ostojić iz Liberalno demokratske partije naglašava da će radikali, bez obzira šta govore, na kraju ipak glasati za budžet:

"Očekujem da će radikali odustati od amandmana i omogućiti usvajanje budžeta."

I upravo je izglasavanje budžeta bio povod za fizički sukob među poslanicima.

Naime, šef poslaničkog kluba Napred Srbijo i predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić optužio je Srpsku radikalnu stranku da su se dogovorili sa vladajućom većinom da odustanu od rasprave o svojim amandmanima i dozvole da se glasa o budžetu, na šta je psovkama, upućenim Nikoliću, reagovao poslanik radikala Sava Živanović.

Vraćajući se sa govornice Nikolić je prišao Živanoviću i počupao ga za kosu, nakon čega je usledila oštra svađa između više poslanika.

Zanimljivo je da za takvo stanje u kojem je moguće, gotovo, svakodnevno u Parlamentu čuti psovke, uvrede, videti bahato ponašanje, a od skora i fizičke napade, i radikali i predstavnici Srpske napredne stranke optužuju Demokratsku stranku:

Istina, na različite načine.

Zoran Krasić iz Srpske radikalne stranke kaže za RSE da su fizički napadi na člana njegove stranke instruirale demokrate:

"Po nalogu Borisa Tadića Tomislav Nikolić i ulazi u Skupštinu da bi pravio probleme. Ovo već ima neki kontinuitet, pre nekoliko dana je to uradio Srđan Milivojević, pa zatim Marko Đurišić iz Demokratske stranke."

Prst u Demokarsku stranku upire i Jorgovanka Tabaković, nekada članica radikalne, a sada Nikolićeve Srpske napredne stranke. Ona za RSE naglašava da su za incident krivi radikali, ali da je za kontekst u kome je moguće da se tako nešto dogodi kriva Demokratska stranka:

"Smatram Demokratsku stranku i vladajuću koaliciju krivim za ovo što se desilo, što se zbog broja mandata Srpske radikalne stranke dopušta njihovo nedopustivo i nekorektno ponašanje."

Međutim, predstavnici demokrata razloge za tako nedopustivo ponašanje pronalaze u strankama koje ih optužuju i u nerešenim odnosima između ljudi koji su do skora činili jednu, a sada dve vrlo suprotstavljene stranke. Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe demokrata, kaže za RSE da se odgovornost nalazi između te dve stranke:

"Mislim da one moraju dati odgovor na to kako će naći načina da prevaziđu ovakvu vrstu neprijateljstva koje sada postoji u Parlamentu."

Ali, neprijateljstvo ne postoji samo u Parlamentu, ono se sve jasnije očitava i u samoj Vladi.

Predsednik stranke G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je nedavno da je nezadovoljan radom Vlade čiji je potpredsednik i da ne želi da statira u vladi koja nema autoritet. Dinkić je još istakao kako se sa koalicionim partnerima razišao na nekim temeljnim principima i da je spreman da istupi iz Vlade. Iako je zvučalo oštro, Vlajko Senić iz G17 plus kaže za RSE da je taj istup Mlađana Dinkića, zapravo, bio dobronameran:

"To nije bilo usmereno ni ka podrivanju odnosa sa koalicionim partnerima niti ka rušenju Vlade, to je bio jedan gest kojim smo sve partnere u Vladi želeli dodatno da upozorimo kakvi sve izazovi očekuju Srbiju u narednoj godini."

Opozicija ovim rečima ne veruje. I liberali i naprednjaci kažu da se Vlada, uprkos nekim najavama, neće raspasti jer su partijski interesi još uvek na prvom mestu. Zoran Ostojić:

"Kao što je Dinkića držao interes u dve Koštuničine vlade, sa Veljom Ilićem, tako i sada imaju interes da ostanu zajedno."

Slično misli i Jorgovanka Tabaković:

"Vlade nikada ne pucaju na temeljnim načelima, temeljna načela su samo izgovor. U koalicijama gde je interes novac, odnosno budžet iz kojeg novac proističe, on je i razlog za pucanje tih koalicija, a programska načela se koriste samo kao izgovor."

Uprkos svemu, Nada Kolundžija tvrdi da Vlada nije ugrožena i da će iste stranke i ubuduće činiti skupštinsku većinu:

"Ukoliko se budemo držali onih ciljeva oko kojih smo se okupili, verujem da ćemo biti stabilni, bez obzira na povremene razlike u pogledima na pojedina pitanja."

XS
SM
MD
LG