Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U novoj godini novi tehnički razgovori?


Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu najavila je za početak 2009. godine novu rundu tehničkih razgovora između Prištine i Beograda uz učešće međunarodne zajednice. Zvanična Priština saopštava da Kosovo i Srbija mogu razgovarati samo kao dve suverene države.

Iako još nije jasno da li će misija UN, koja polako svoja ovlašćenja prebacuje na misiju Euleks, posredovati između Prištine i Beograda u tehničkim razgovorima, najavljeno je da će dijalog biti nastavljen početkom naredne godine.

Portparol UNMIK-a Rasel Giki izjavio je da će razgovori biti direktni, uz učešće srpskih i albanskih stručnjaka i prisustvo međunarodnih zvaničnika.

“Iako još ne znamo detalje najvažnije je da će biti vođen direktan dijalog stručnjaka o tehničkim pitanjima, uz učešće predstavnika UNMIK-a ili Euleksa," rekao je Giki.

Giki nije mogao da precizira ko će od međunarodnih predstavnika biti aktivan u tom dijalogu ali je podsetio da što se vladavine zakona tiče, od 9. decembra prestalo je funkcionisanje UNMIK policije i to je sada odgovornost Euleksa.

Nakon prenosa najvećeg dela ovlašćenja sa UNMIK-a na pravosudno-policijsku misiju EU Euleks nejasno je koja će misija imati pregovaračku ulogu u novim srpsko-albanskim razgovorima.

‘Tehničke razgovore’ sa vlastima u Beogradu o pitanjima u oblasti policije, pravosuđa, carina, o verskim objektima te transportu i komunikaciji vodio je šef UNMIK-a Lamberto Zanijer. Jedan od rezultata tih razgovora bio je početak rada Suda na severu Mitrovice.

Pregovore je zatim nastavio izaslanik UN Endrju Lendli što je rezultatiralo izradom dokumenta od šest tačaka, prihvatljivog za Beograd ali ne i za Prištinu.

Plan predviđa nova rešenja u oblasti policije, carine, sudstva, granične kontrole, transporta i kulturnog nasleđa u sredinama u kojima su Srbi većina.

Vlada Kosova je podržavala svake razgovore koji se odnose na tehnička pitanja i unapređenje života kosovskih Srba uz naglasak da se ne sme
zanemariti stav zvanične Prištine i nikako kršiti Ustav. Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući navodi da dve strane mogu razgovarati samo kao suverene države.

“Kao dve nezavisne i suverene države Kosovo i Srbija mogu da razgovaraju o regionalnoj integraciji ili partnerstvu u okviru evropskih integracija. Ali kada je u pitanju status ili pitanja koja se odnose na ustavni poredak, to su završene stvari”, poručio je Kući.

Još uvek nije poznato o kojim bi temama dve strane mogle razgovarati. U međuvremenu sprovođenje Plana od šest tačaka nastavlja da izaziva dve potpuno različite reakcije. I dok Srbi veruju da će dobiti veća ovlašćenja, Albanci kažu da se radi o neobavezujućem planu.

XS
SM
MD
LG