Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hapšenja u Preševu nose bezbednosni rizik


Ivica Dačić

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da hapšenja u Preševu nose izvestan bezbednosni rizik jer je moguće očekivati "određenu reakciju onih koji su takođe pogođeni akcijom, a koji su učestvovali u ratnim zločinima protiv Srba".

Dačić je novinarima u centru Protivterorističke jedinice policije rekao da jučerašnja akcija nije uperena protiv albanskog stanovništva i da kao ministar unutrašnjih poslova garantuje bezbednost građanima Srbije, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Policija je u petak u opštini Preševo uhapsila deset osumnjičenih za mučenje i ubijanje Srba i drugih nealbanaca u regionu Gnjilana 1999. godine i saopštila da trojica vođa takozvane gnjilanske grupe OVK žive u Gnjilanu.

Ministar je rekao da borba protiv kriminala i onih koji su činili ratne zločine ne poznaje nacionalne razlike i da je policija postupala po nalogu Tužilaštva za ratne zločine.

"Mi smo postupili po nalogu Tužilaštva, isto kao što smo procesuirali jedan broj Srba koji su bili na značajnim funkcijama i u policiji zbog zločina protiv Albanaca",
rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, svako pogoršanje situacije ne ide u prilog potrebi da Albanci budu sastavni deo društva u Srbiji. Dačić je kazao da je država spremna da sarađuje sa Albancima na jugu Srbije. Ministar je pozvao na mir, jer policija u jučerašnjoj akciji nije upotrebila silu i nije bilo incidenata. Dodao je da je akcija bila od velikog državnog značaja.

"Država Srbija, naravno, učestvuje u istraživanju ratnih zločina na prostoru prethodne Jugoslavije. Mislimo da ceo svet treba da zna kakvi su se zločini činili protiv naroda bivše Jugoslavije, a pogotovu na teritoriji Kosova i Metohije",
rekao je Dačić.

Predsednik parlamenta Kosova osuđuje hapšenja u Preševu


Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići osudio je danas hapšenja bivših pripadnika OVK u Preševu i zatražio njihovo puštanje na slobodu. Srbija pokušava da provocira kosovske vlasti, naglasio je Krasnići.

Jakup Krasnići
"Hapšenja i jako vojno srpsko prisustvo u Preševskoj dolini su u funkciji plašenja albanskog stanovništva tamo, ali isto kao i ranije, ovaj cilj se neće realizovati", rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije hapšenjima želi da stvori neprijateljstvo između Srba i Albanaca, ali i isprovocira prištinske vlasti.

"To ipak neće postići jer je Kosovo počelo da sprovodi standarde napredne demokratije što se tiče postupanja prema manjinama. Za iste standarde tražimo da budu sprovedeni i u Srbiji", rekao je on.

Krasnići je pozvao zvaničnike u Beogradu da "pokažu odgovornost u ovim važnim istorijskim trenucima za region, da se vrate dobrosusedskoj politici prema Kosovu i da osiguraju sva građanska, ljudska i nacionalna prava za albansko stanovništvo u Srbiji".

"U tom smislu, mi očekujemo oslobađanje uhapšenih građana. U interesu oba naroda nisu nove tenzije, već mir, evropske integracije", navodi se u pisanoj izjavi predsednika Skupštine Kosova.

Dodaje se da Beograd "umesto da objasni šta je sa oko 2.000 kidnapovanih tokom rata na Kosovu, umesto da prizna ratne zločine srpskih snaga na Kosovu, da traži oproštaj i pruži ruku prijateljstva Albancima Kosova, hapsi Albance kako bi stvorio utisak da su oni zločinci".

"Aktuelna srpska vlast antialbanskom politikom pokazuje da nije mogla da raskine veze sa politikom srpskog terora i genocida", navodi se u reagovanju Krasnićija.

Krasnići je izrazio očekivanje da će međunarodna zajednica, UN, EU i SAD osuditi "agresivnu i represivnu srpsku politiku koja generiše nasilje, nesigurnost i nove konflikte u regionu".

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG