Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Original nikad nije stigao u Predsjedništvo BiH


Dejtonski sporazum su 14. decembra 1995. godine u Parizu potpisali Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.

Originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada nije dostavljen Predsjedništvu BiH ili Ministarstvu spoljnih poslova, niti se zna gdje je pohranjen - pokazala je istraga koju je sprovelo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

"Istragom je utvrđeno da originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada nije dostavljen Predsjedništvu BiH, niti MIP-u, koje čuva sve međunarodne sporazume. Niko od članova delegacije tadašnje Republike BiH originalni primjerak nije dostavio, pa se ne zna ni gdje se sada nalazi", rekla je portparol Tužilaštva Edina Pirija i dodala da je istraga zaključena, jer je za ovo krivično djelo nastupila apsolutna zastara.

Ona je podsjetila da je istraga otvorena kako bi bilo utvrđeno ko je otuđio originalni primjerak Mirovnog sporazuma za BiH iz arhive Predsjedništva BiH, prenose "Nezavisne novine".

"Utvrđeno je da krivičnog djela uništenja ili otuđenja arhivske građe nije bilo, jer original Dejtonskog mirovnog sporazuma, dogovorenog u novembru 1995, a potpisanog u decembru iste godine u Parizu, niko nije ukrao ili uništio. Ovdje se moglo raditi o krivičnom djelu oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili spisa. Međutim, djelo je počinjeno prije 13 godina i nastupila je apsolutna zastara, zbog čega ne možemo da preduzmemo bilo kakve dalje krivično-procesne radnje", rekla je Pirija.

Istragom nije utvrđeno ko je od članova delegacije ili pratećeg osoblja preuzeo originalni dokument i zašto ga nikad nije dostavio Predsjedništvu, odnosno Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

Član delegacije BiH u Dejtonu Miro Lazović rekao je da "nema pojma" ko je trebalo da preuzme originalni primjerak tog dokumenta i dostavi ga u arhivu.

"To je pitanje za ljude iz tadašnjeg Sekretarijata Predsjedništva BiH. Mi članovi pregovaračke delegacije bavili smo se nekim drugim pitanjima", rekao je Lazović.

Ostali originalni primjerici Dejtonskog mirovnog sporazuma su u arhivama susjednih zemalja Hrvatske i Srbije, koje su supotpisnice. U BiH bi trebalo da bude originalni primjerak ovog sporazuma kojeg je preuzela delegacija BiH.

(Izvor: Srna)

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG