Dostupni linkovi

SO Kosovska Mitrovica odbila saradnju sa EULEX-om


Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica

Odbornici Skupštine opštine (SO) Kosovska Mitrovica odlučili su u petak na vanrednoj sednici da neće sarađivati sa misijom EULEX na Kosovu kao i da će komunikaciju sa njom ostvarivati jedino preko UNMIK-a.

Oni su zatražili da Beograd insistira u Savetu bezbednosti UN da se misija UNMIK-a ne smanjuje, nego da se kadrovski ojača da bi na svrsishodan način mogla da obavlja funkciju.


Odbornici Opštine Kosovska Mitrovica zahtevaju od Ministarstva za Kosovo u Vladi Srbije i Ministarstva spoljnih poslova da dobiju tekst sporazuma od šest tačaka koji je Srbija postigla sa UN, kako bi, kako su naveli, mogli na validan način da se ophode prema novonastaloj situaciji.

Oni su ukazali da razmišljanje o saradnji sa EULEX-om može doći u obzir tek ako se građani uvere u apsolutnu i suštinsku neutralnost misije EULEX.

Povodom formiranja Bezbednosnih snaga Kosova, odbornici Opštine zahtevaju od Beograda da pokuša da spreči formiranje takve, kako su naveli, nelegalne vojne tvorevine. Zahteve su podržali odbornici Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke koji imaju većinu u opštini Kosovska Mitrovica, kao i odbornici Demokratske stranke koji su opozicija u lokalnom parlamentu.

I na sednici SO Zubin Potok, održanoj povodom aktuelne bezbednosno-političke situacije na prostoru Kosova, odbornici su jednoglasno zaključili da sve odluke koje će biti donete ili koje su donete od strane kosovskih institucija, dela Međunarodne zajednice ili organizacija koje priznaju nezavisnost Kosova ne mogu se primenjivati na teritoriji ove opštine i smatraće se pravno ništavnim i suprotnim Rezoluciji 1244 Saveta Bezbednosti UN-a.

U deklaraciji, koju je pročitao sekretar SO Zubin Potok Nenad Baščarević, odbornici upozoravaju predstavnike UNMIK-a kao i Međunarodne organizacije zadužene za mir i bezbednost da ne dozvole bilo kakav pokušaj postavljanja i nošenja obeležja države Kosovo na sever Kosova zbog, kako se navodi, mogućih teških incidenata sa velikim posledicama za koje SO ne može biti odgovorna:

“Administrativni prelazi prema Republici Srbiji a posebno prelazi 1 i 31, Brnjak i Jarinje, ne mogu nikako postati 'granični prelazi', niti se na tim mestima od naših građana i privrednika mogu naplaćivati carinske i druge takse koje bi predstavljale prihod za finansiranje ‘samoproklamovane države Kosovo’. Zato od UNMIK-a zahtevamo da ne dozvoli ponovno uspostavljanje carina dok se ne postigne adekvatan sporazum sa Beogradom i srpskim opštinama na čijoj se teritoriji administrativni prelazi nalaze.”

Sekretar Baščarević saopštio je da SO Zubin Potok, njeni organi i institucije još jednom potvrđuju svoju spremnost da sarađuju sa misijom UNMIK-a i KFOR-a a na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

“Pozivamo generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna i njenog specijalnog predstavnika Lamberta Zanijera da odmah zaustave proces odlaska službenika UNMIK-a sa svojih radnih mesta u opštinama,policiji i sudovima na čija mesta se, kako su zaključili, raspoređuju isključivo pripadnici misije EU.”

XS
SM
MD
LG