Dostupni linkovi

Prvi Božić u nezavisnom Kosovu


Čelnici institucija Kosova, politički lideri i predstavnici verskih zajednica čestitali su Božić katoličkim vernicima. Opšta je ocena da se ovaj Božić slavi svečanije nego ikada - po prvi put u nezavisnom Kosovu.

U svim katoličkim crkvama na Kosovu u ponoć je služena misa a glavna je održana u sedištu katoličke biskupije u katedrali Device Marije u Prizrenu koju je predvodio kosovski biskup Don Djerdji.


Uputivši poruke mira, biskup Djerdji je pozvao na veću solidarnost i borbu protiv nasilja. Ponoćna misa je održana i u katoličkoj crkvi ‘Sveti Antun’ u Prištini, sa koje je upućena poruka vladavine mira i tolerancije medju ljudima. Misu je predvodio Dom Ljek Oroši koji je naveo značaj ovogodišnjeg Božića.


“Svako ljudsko biće je pozvano da živi u miru, harmoniji, radosti, toleranciji, dijalogu i da izrazi svoje vrednosti”,
rekao je Oroši navodeći da je posebna radost što Albanci na Kosovu Božić slave u slobodi, suvereni i ponosni.


Katoličkim vernicima Božić su čestitali najviši kosovski politički čelnici. Upućena je jedinstvena poruka o proslavi Božića u nezavisnom Kosovu. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je uz najsrdačnije želje za Božić ukazao na značaj političkih odluka.


“Ovaj blagosloveni dan po prvi put slavimo u nezavisnom i suverenom Kosovu, koje se našim zajedničkim radom i uz veliku pomoć naših prijatelja, ojačava svakog dana”,
rekao je Sejdiu.


Premijer Kosova Hašim Tači čestitao je biskupu Don Djerdjiju i svim katoličkim vernicima. Takodje podsetivši da je ovo prvi Božić u nezavisnom Kosovu, Tači je naglasio da su svi gradjani dali svoj doprinos u očuvanju gradjanskog jedinstva i dobre volje za formiranje novog Kosova.


“Svi gradjani Kosova treba da budu ponosni u danima ovih praznika. Kosovo svakog dana postaje zemlja mira, nade i vere u bolji život i napredak”,
navodi se u Tačijevom telegramu.


Uoči Božića kosovski biskup Don Djerdji je primio kosovskog muftiju Naima Trnavu u sedištu biskupije u Prizrenu. Kako je saopšteno, dvojica verskih lidera su se založila za saradnju izmedju pripadnika različitih verskih zajednica kako bi se podigao nivo tolerancije medju narodima Kosova.

XS
SM
MD
LG