Dostupni linkovi

Novi protesti u Kosovskoj Mitrovici


Zgrada Opštinskog i Okružnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici
Zgrada Opštinskog i Okružnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici

Oko 200 radnika pravosuđa srpske nacionalnosti protestovalo je u sredu ispred glavne kapije Opštinskog i Okružnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici zbog nepoštovanja dogovora sa predstavnicima UNMIK-a.

Iako se navršilo više od dva meseca od otvaranja zgrade Opštinskog i Okružnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice u ovoj instituciji rade samo međunarodne sudije i tužioci bez naznaka da će u rad Suda biti uključeni radnici pravosuđa srpske nacionalnosti. Jedan od predstavnika srpskih radnika pravosuđa sa severa Kosova sudija Nikola Kabašić izjavio je da se nije započelo sa drugom fazom u otvaranju Suda koja je trebalo da označi početak rada sudija i tužilaca srpske nacionalnosti:

“Druga faza je trebalo da krene 3. decembra i u njoj je trebalo da budu uključeni sudije i tužioci srpske nacionalnosti koji žive na teritoriji severnog Kosova. Danas je 24. decembar i mi još nismo unutra a iz razgovora sa predstavnicima UNMIK-a stekli smo utisak da je UNMIK nepošteno ušao u ove razgovore, da pokušava da ‘kupi vreme’ do dolaska EULEX-a. Mi izražavamo nezadovoljstvo zbog odluke UNMIK-a, koja nam je juče saopštena, a u kojoj stoji da će se predstavnici UNMIK-a apsolutno povući iz ove zgrade 15. januara i da će u ovu zgradu 15. januara ući isključivo sudije i tužioci EULEX-a.”

Kabašić je naglasio da bez dogovora sa radnicima pravosuđa srpske nacionalnosti Sud u Kosovskoj Mitrovici neće moći ubuduće da funkcioniše:

“Upozorenje je svima, znači međunarodnoj zajednici, bez obzira da li je ona oličena u EULEX-u ili UN-u, da bez dogovora sa srpskom zajednicom ova zgrada neće raditi. Zato smo se i danas okupili ovde da pokažemo da na pola sata zatvaramo ovaj sud, ometamo njegov rad, a da ukoliko posle 15. januara nema dogovora sa nama ovaj sud neće raditi. Ovaj sud neće raditi po zakonima nezavisne države Kosovo, ovaj sud ne može biti u sistemu nezavisne države Kosovo. Ova zgrada pripada stanovništvu koje živi ovde. Ovo naše okupljanje nije usmereno protiv EULEX-a, mi smo samo protiv toga da srpske sudije ne budu uključene u ceo taj proces i da sudije i tužioci EULEX-a uđu pre nas.”

Sud u Kosovskoj Mitrovici ponovo je počeo sa radom 3.oktobra, nakon što je više od sedam i po meseci bio zatvoren, posle proglašenja nezavisnosti Kosova. Sud je bio zatvoren nakon što su se 17. marta ispred zgrade Suda sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba. Tokom incidenata koji su usledili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu srpskih demonstranata.

Današnji protest radnika završen je mirno a za vreme njihovog okupljanja glavna kapija koja vodi prema sudu i policijskoj stanici policija je zatvorila.

U zgradu Opštinskog i Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici već prvog dana raspoređivanja pripadnika misije Euleks ušli su međunarodne sudije i tužioci, a ispred zgrade suda nalaze se pripadnici Euleks policije koji su tu zamenili kolege iz UNMIK-a.
XS
SM
MD
LG