Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlasti zatvorile prostorije nobelovke Širin Ebadi


Širin Ebadi u prostorijama svoje organizacije

Iranska policija zatvorila je prostorije organizacije za zaštitu ljudskih prava na čijem je čelu dobitnica Nobelove nagrade za mir Širin Ebadi. Organizacija Širin Ebadi planirala je da u nedelju organizuje manifestaciju povodom 60. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Iranska policija upala je u prostorije Centra za zaštitu ljudskih prava bez prethodnog upozorenja i samo nekoliko sati uoči planirane manifestacije povodom 60. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Advokat Širin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. i priznati borac za ljudska prava u intervjuu radiju Slobodna Evropa kaže da to neće zaustaviti ni nju ni njene kolege:

“Nismo dobili nikakvo zvanično obrazloženje, ali ja mogu da pretpostavim šta su bili njihovi razlozi. U poslednje dve godine iranska vlada nije dozvoljavala posmatračima UN za ljudska prava da udju u zemlju. I zbog toga su svi izveštaji o kršenjima ljudskih prava u Iranu izazivali pažnju međunarodne zajednice. Ovog meseca je u svom izveštaju Generalnoj skupštini UN Ban Ki Mun citirao izveštaje naše organizacije. Sledeći njegov izveštaj Generalna skupština je osudila Iran zbog kršenja ljudskih prava. Ovo je bio glavni razlog iranskim vlastima da zatvore našu kancelariju.”

Sudstvo je saopštilo da je centar zatvoren zato što nije imao potrebne dozvole. Navedeno je da je ovaj centar za ljudska prava svojim saopštenjima kreirao atmosferu protiv vlasti. U izveštaju iz maja grupa Sirin Ebadi je navela da je sloboda govora i sloboda protoka informacija znatno opala od kako je 2005. na vlast došao konzervativni Mahmud Ahmedinedžad. Ova grupa se zalagala i za reformu pravosuđa i bila je protiv osuđivanja maloletnika. Organizacija Širin Ebadi je trebalo u nedelju da dodeli nagradu 48-dišnjem Tadži Rahmaniju koji je 17 godina, trećinu svog života, proveo u zatvoru posle islamske revolucije 1979. pod optužbom za rušenje islamske vlasti.

Širin Ebadi veruje da je zatvaranje njene kancelarije upozorenje ostalim aktivistima za ljudska prava:

“Sada svi znaju da ako iranska vlada ne može da toleriše aktiviste za ljudska prava i dobitnika Nobelove nagrade za mir, da neće toleristi bilo koga drugog. Upravo zbog toga će drugi borci za ljudska prava morati da pojačaju svoje aktivnosti.”

Iranska Nobelovka Širin Ebadi pozvala je Vašington da ne zatvara oči pred nasiljem nad ljudskim pravima i demokratskim principima u svojim naporima za razgovorima o nuklearnom pitanju sa Teheranom. Ebadi je takođe pozvala novoizabranog američkog predsednika Baraka Obamu da se sretne sa svojim iranskim kolegom Mahmudom Ahmedinedžadom bez postavljanja preduslova za to.

Advokat, aktivista za ljudska prava i promoter demokratije, Širin Ebadi je dobila Nobelovu nagradu za mir za napore na promovisanju prava žena i dece u Iranu i širom sveta. Ona je prva Iranka i muslimanka koja je dobila ovu nagradu.

XS
SM
MD
LG