Dostupni linkovi

Vanredna vijest

General Suljejman Seljimi komandant BSK


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu (desno) potpisao je dekret o imenovanju Suljejmana Seljimija (levo) za komandanta BSK, 20. decembar 2008.

Bivši šef Glavnog štaba OVK i dosadašnji komandant Kosovskog zaštitnog korpusa Suljejman Seljimi imenovan je u subotu za komandanta Bezbednosnih snaga Kosova (BSK).

Bezbednosne snage Kosova, koje su u procesu formiranja, dobile su svog šefa. To je dosadašnji komandant Kosovskog zaštitnog korpusa, KZK, general Suljejman Seljimi.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je u skladu sa ovlašćenjima iz Ustava a na osnovu predloga premijera Kosova Hašima Tačija potpisao dekret o imenovanju Seljimija.

“Na osnovu kompetencija koje mi daje Ustav Republike Kosova kao Vrhovni komandant Bezbednosnih snaga, u skladu sa Zakonom o BSK i prema preporuci premijera Republike Kosova o imenovanju komandanta BSK proglašavam ovaj dekret o imenovanju general-pukovnika Suljejmana Seljimija za komandanta BSK”, navodi se u saopštenju predsednika Sejdiua.

Saopštenje je medijima prosledio Kabinet predsednika Kosova, a osim odluke drugih izjava nije bilo. Do imenovanja je došlo samo nekoliko dana pošto je NATO zatražio da kosovske vlasti ubrzaju proces formiranja BSK-a.

General Suljejman Seljimi je bio šef štaba bivše Oslobodilačke Vojske Kosova. Od marta 2006. godine je na čelu Kosovskog zaštitnog korpusa.

Kosovski zaštitni korpus, koji je nastao demilitarizacijom Oslobodilačke vojske Kosova, OVK, je civilna organizacija za delovanje u hitnim slučajevima, kao što je reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa. Prema Sveobuhvatnom planu Martija Ahtisarija, KZK se raspušta a uspostavljaju se nove profesionalne i multietničke kosovske Bezbednosne snage, čiji će rad nadgledati posebna Civilna vladina organizacija.

Kosovske snage će imati 2,500 aktivnih i 800 rezervnih pripadnika, koji će nositi lako naoružanje. Prema planu te snage neće imati tenkove, tešku artiljeriju i vazduhoplovstvo. Procenu ovakvih ograničenja izvršiće međunarodno prisustvo na Kosovu.

Bezbednosne snage nisu definisane kao vojne, već se ističe da će biti „odgovorne za angažovanje u kriznim situacijama, uklanjanju eskplozivnih naprava i civilnu zaštitu”. Pored toga „moraju biti spremne da ispune ostale bezbednosne zadatke, koji nisu u mandatu policije ili ostalih službi za održavanje reda i mira”.

Sa izgradnjom BSK doći će do potpunog raspuštanja Kosovskog zaštitnog korpusa. Proces, koji treba da se završi do leta 2009. godine, nadgledaće NATO.

XS
SM
MD
LG