Dostupni linkovi

Skupština ni danas ne zaseda


Skupština Srbije
Skupština Srbije

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović juče je otkazala za danas najavljenu sednicu na kojoj bi se glasalo o više zakona među kojima su set pravosudnih, zakon o izmenama putnih isprava i o osiguranju depozita.

Takođe je otkazana i sednica na kojoj je trebalo da počne rasprava o budžetu za sledeću godinu. Obe sednice su otkazane sinoć zbog, kako je navela predsednica, bolesti više poslanika.

Skupština Srbije takođe nije zasedala ni u petak, iako je to redovan radni dan, ali i slava Sveti Nikola koju obeležava većina građana Srbije.

DSS pozvao Skupštinu da objavi imena bolesnih poslanika

Demokratska stranka Srbije pozvala je danas predsednicu Skupštine Srbije da obelodani imena poslanika zbog čije bolesti su odloženi glasanje o više zakona i nova sednica na čijem je dnevnom redu budžet za 2009. godinu.

"Važno je da javnost zna koji su poslanici i od čega bolesni ako zbog toga ne može da se održi sednica. Ako poslanici nisu bolesni već postoji kriza u vladajućoj koliciji onda to treba saopštiti građanima, a ne stalno i iznova se služiti obmanama", naveo je portparol DSS Andreja Mladenović u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Jovanović: Oni vole da slave i krkaju


Predsednik Liberalno demokratskepartije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je odlaganje sednice Skupštine i činjenica da nema kvoruma za izglasavanje zakona posledica nesposobnosti njihovih predlagača da se dogovore sa strankama koje te zakone treba da izglasaju.

Čedomir Jovanović
"Svi oni vole da slave i krkaju, to su radili juče, a radiće i danas i to je razlog što vladajuća koalicija ne može da obezbedi parlamentarnu većinu. U ponedeljak će se setiti građana tako što će skupštinu nazvati crnom rupom, a ona je crna onoliko koliko su je oni takvom napravili", rekao je Jovanović novinarima na seminaru žena LDP-a.

Prema njegovim rečima, Vlada se toliko distancirala od stvarnog života da je izgubila podršku u parlamentu.

On je dodao da je za svaku osudu činjenica što vladajuća koalicija nije imala razumevanja za inicijativu LDP-a, da se produži važenje putnih isprava.

Jovanović je kritikovao predsednicu parlamenta Slavicu Đukić-Dejanović koja je, prema njegovom mišljenju, bila dužna da štiti ugled Skupštine i javnosti ponudi pravo objašnjenje.

"Nema bolesti, osim bolesti koja je posledica neumerenog pića i hrane, koja prati svakog od njih jer su odlučili da na svetog Nikolu ne rade, kao da ga baš svi oni slave" , istakao je predsednik LDP-a.

Đukić-Dejanović: Zaključili smo da ne bi imali kvorum

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da je sednica pomerena za ponedeljak jer je na konsultacijama sa šefovima poslaničkih grupa zaključeno da verovatno neće biti kvoruma. Đukić Dejanović je agenciji Beta rekla da se te konsultacije održavaju pre svake sednice i da se došlo do zaključka da pojedini poslanici, ne samo vladajuće koalicije, ne bi mogli da prisustvuju sednici.

"Zaključili smo da verovatno nećemo imati kvorum i da je neprimereno da više od 200 ljudi krene ka skupštini", kazala je ona ističući da je bolje što je "odloženo kako se ne bi potrošilo pet miliona dinara (za dnevnice) a da se sednica ne održi."


Kako je navela ona nije pitala za imena tih poslanika, nije se bavila identifikacijom i dodala da to nije ni bitno.

"Ne tvrdim da su svi poslanici bolesni - neki su prehlađeni, neki slave, neki su na putu",
kazala je ona.

Đukić-Dejanović je dodala i da je priličan broj poslanika negodovao još u sredu 17. decembra, u momentu kada je sednica zakazana.

(Izvor: Beta)

XS
SM
MD
LG