Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zloupotrebe fondova EU na Kosovu


Priština, zgrada Misije EU na Kosovu

Kancelarija Evropske unije za borbu protiv korupcije OLAF, potvrdila je da su otkrivene nepravilnosti i zloupotrebe fondova u javnim preduzećima na Kosovu. Evropska komisija nije upoznata sa optužbama, iznetim u izveštaju nemačke štampe, da su na Kosovu zloupotrebljene pare evropskih građana dok UNMIK ne komentariše.

Istraga je pokazala da je bilo nepravilnosti u upotrebi fondova u javnim preduzećima na Kosovu, potvrdila je Kancelarija EU za borbu protiv korupcije OLAF. Zvaničnik za informisanje u OLAF-u Jorg Vojahn, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da su u sektoru energetike i na Aerodromu Priština otkrivene nepravilnosti ali nije naveo druge detalje.

“Nije tajna da je bilo takvih slučajeva i neki su predati pravosudnim organima radi dalje istrage”, rekao je Vojahn.

Ovakva izjava dolazi posle pisanja nemačkog lista Di Velt da je u Briselu objavljen izveštaj o korpuciji i zloupotrebama fondova EU namenjenih Kosovu. Zajednička grupa koju su činili predstavnici Kancelarije EU za borbu protiv korupcije, istražitelji UN i finansijska policija Italije, radila je na slučajevima osumnjičenim za korupciju i zloupotrebu novca.

Prema listu nezavisni međunarodni istražitelji otkrili su da su međunarodne misije na različite načine zloupotrebile novac čija je svrha bila obnova i investicije. Manipulacija je najviše bilo u oblasti energetike uglavnom u tenderskim procedurama. OLAF je bio deo grupe međunarodnih istražitelja koja je odlukom specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN formirana 2003. godine na Kosovu.

“Ova grupa je radila na slučajevima uglavnom u javnim preduzećima. Ne želim da komentarišem ono što piše Di Velt”, kazao je Vojahn.

U međuvremenu Evropska komisija saopštava da ne zna da li su pare poreskih obveznika EU zloupotrebljene na Kosovu. Fjola Čeku, zvaničnica za informisanje u Kancelariji za vezu Evropske komisije objašnjava da je grupa istražitelja podnosila izveštaje šefu UNMIK-a.

“Evropska komisija je od šefa UNMIK-a tražila informacije o aktivnostima grupe, posebno u vezi sa istragom o zloupotrebama koje se odnose na period od 2003. do 2008. godine”, izjavila je Čeku.

“Fond od 400 miliona evra spomenut u izveštaju je ukupan iznos koji je EU izdvojila za energetski sektor na Kosovu za period od 1999-2006. Ove finansije su imale redovnu kontrolu audita. Komisija nije upoznata sa navedenim zloupotrebama”, dodala je ona.

UNMIK ne komentariše izveštaj nemačkog lista. Portparol UNMIK-a Rasel Giki podseća da je Odsek UNMIK-a zadružen za ekonomski razvoja i nadgledanje rada javnih preduzeća, poznat kao Četvrti stub zatvoren.

“Četvrti stub UNMIK-a je ranije ove godine prestao da radi i zato ne mogu sada o tome govoriti. Ali mogu reći da su svi proračuni EU ili UN bili u skladu sa tenderskim procedurama uz redovnu proveru audita”, rekao je Giki.

Prema izveštaju OLAF-a, na Kosovu je zloupotrebljeno 400 miliona evra.

“Ujedinjene nacije su dozvolile korupciju i prevare. Milioni poreskih obveznika zemalja Evropske unije su ukradeni a odgovorni su na slobodi”, izjavila je portparolka Komisije za kontrolu budžeta Evopskog parlamenta Ingre Gresle, preneo je Di Velt.

Od 50 slučajeva za 12 je dokazano da je počinjeno krivično delo. U 27 slučajeva konstatovane su nepravilnosti u proceduri i kršenje pravila UN. Na Kosovo se od 1999. godine na različite načine slilo 2,3 milijarde evra.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG