Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Decentralizacija zavisi od srpske zajednice


Sadri Ferati

Ostvarivanje procesa decentralizacije zavisi od srpske zajednice ocenio je ministar lokalne uprave u Vladi Kosova Sadri Ferati.

Tokom rasprave u Medija centru u Čaglavici u kojoj su učestvovali i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović i potpredsednica Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova Rada Trajković, Ferati je pozvao Srbe i njihove političke predstavnike da sarađuju u procesu decentralizacije, kako bi se izvršio prenos ovlašćenja na lokalne institucije i formirale nove opštine sa srpskom većinom pre lokalnih izbora koji treba da se održe tokom jeseni sledeće godine.

„Ako i dalje bude nedostajala snažna saradnja u tim sredinama sasvim je normalno, uprkos tome što mi to ne želimo, da će se proces usporiti. Mi govorimo o formiranju novih opština, radi se o pet novih opština i o proširenju jedne postejeće u kojima su Srbi većina. Postavlja se pitanje hoćemo li stvoriti deset Mitrovica ili ćemo eliminisati sindrom Mitrovice. U paketu Ahtisarija je to predviđeno i ne može biti polovične primene tog plana“, rekao je Ferati.

Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović je rekao da se proces decentralizacije odugovlači i ako se nastavi ovom dinamikom proces će izgubiti efekat koji treba da ima.

„Decentralizacija je formiranje novih šest opština koje u većini čini srpska zajednica, ako se dalje kasni sa procesom neće biti tako, jer se svakim delom to smanjuje. Bilo bi veoma značajno da buduća opština Gračanica bude formirana što pre sa ljudima koji će znati da spreče dalje smanjenje broja Srba. To je pre svega interes običnog čoveka i mi se zalažemo da taj proces krene što pre.“

Rada Trajković je, ocenjujući decentralizaciju kao fundamentalan proces za opstanak Srba na Kosovu, pozvala ministra Feratija da o problemima Srba i pitanjima lokalne uprave razgovara sa Beogradom i odgovarajućim ministartvom Vlade Srbije.

" S obzirom da decentralizacija predstavlja životnu potrebu srpske zajednice da bi se pre svega zaštitili od institucionalne diskriminacije koja u kontinuitetu dolazi od pojedinih, normalno ne od svih ministara i Vlade u Prištini decentralizacija jeste način da se organizuje život i da se zaštiti i srpska i jevrejska, i romska i goranska i bošnjačka zajednica i da definitvno ovaj prostor pokuša da stvarno bude suštinski, pravi multietnički prostor. Ministar za lokalnu samoupravu iz Prištine u nekom kontekstu uz posredovanje međunarodne zajednice razgovara i sa ministrom lokalne uprave iz Beograd.“

Ferati je pozitivno odgovorio na poziv gospođe Trajković i izrazio spremnost da se sastane sa predstavnicima Beograda, odnosno resornim ministrom Vlade Srbije. Prema njegovim rečima, proglašavanje Kosova nezavisnom državom omogućuje da Vlada Kosova bude ravnopravna strana u svakom dijalogu sa drugim državama. Tokom rasprave je bilo dosta replike između gospođe Trajković i Slobodana Petrovića o tome ko najbolje brani interese kosovskih Srba. Međutim, oni su saglasili da je decentralizacija proces koji je zamišljen pre svega u interesu srpske zajednice na Kosovu.

XS
SM
MD
LG