Dostupni linkovi

Tadić i Đelić pozvani da svedoče


Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić i potpredsednik Vlade Božidar Đelić biće pozvani da svedoče pred Četvrtim opštinskim sudom u postupku protiv Vladice Simonovića, vođe Familije srpskih navijača, optuženog za ugrožavanje njihove bezbednosti.

Na današnjem ročištu sudija Dušan Milenković, na osnovu sudske prakse, prihvatio je zahtev advokata branioca Milorada Panjevića da se Tadić i Đelić izjasne da li smatraju da im je bezbednost bila ugrožena. Sudija Milenković, takođe, naložio je neuropsihijatrijsko veštačenje optuženog Simonovića.

Advokat Panjević kaže za RSE da je odluka suda dobra i da se njome štiti zakon:

"Lično očekujem da će oni kao odgovorni ljudi, koje veoma cenim, dati izjavu da se nisu osetili pogođenim ili ugroženim i da ih to uopšte ne zanima - da se ne osećaju oštećenima. Ukoliko daju takvu izjavu, postupak će biti obustavljen."


Vladica Simonović, koji je vođa neformalne organizacije "Familija srpskih navijača", tereti se za ugrožavanje sigurnosti Borisa Tadića i Božidara Đelića jer je 2. maja, posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, lepio plakate sa njihovim fotografijama na kojima je pisalo "državni neprijatelj".


Simonović je, nakon suđenja, rekao za naš program kako očekuje da će se nakon pojavljivanja Tadića i Đelića pred sudom slučaj protiv njega obustaviti:

"Bitno je da se oni izjasne, jer ako se izjasne da nisu bili uplašeni, onda tu nema nikakvog dela. Jedini prekršaj bi mogao da bude to što sam lepio plakate po izlozima, a ja sam ih lepio samo na dozvoljenim mestima. To je bio samo jedan politički stav, ništa više."


RSE: Da li i danas imaš isti politički stav?


"Da, ne menjam stavove svaki dan."


Sudija Dušan Milenković nije precizirao na koji način će Boris Tadić i Božidar Đelić svedočiti pred sudom, ali očekuje se da, zbog tehničkih uslova Suda, to bude obavljeno video linkom.


Za krivično delo ugrožavanja sigurnosti najviših državnih zvaničnika zaprećena je kazna do tri godine zatvora.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG