Dostupni linkovi

Kermabon očekuje brze rezultate EULEX-a


Yves de Kermabone

EULEX je spreman da započne sa ostvarivanjem obaveza koje ima u oblasti vladavine zakona, rekao je šef misije, Iv De Kermabon. Ocenio je da je uspostavljanje misije na celoj teritoriji Kosova mnogo pomoglo misiji koju vodi što doprinosi veri u njen uspeh.

Kermabon je ove ocene dao nakon sastanka Koordinacionog odbora za vladavinu zakona u kojoj učestvuju i zvaničnici vlade i drugih institucija Kosova.

On je izjavio da očekuje da će misija prve rezultate dati odmah na početku, i to će se, prema njemu, potvrditi u narednim danima.


„Sada smo u poziciji da počnemo da radimo u oblasti vladavine zakona zajedno sa Vladom Kosova verujući u brzo postizanje pozitivnih rezultata“, rekao je Kermabon.


Predsedavajući radne grupe, zamenik premijera Kosova Hajredin Kuci je izjavio da je uspostavljanje EULEX-a bila poruka i dobra nada za sve koji žele da poštuju vladavinu reda i zakona i loša vest za one koji su protiv zakona.


„Uspostavljanje EULEX-a na celoj teritoriji Republike Kosovo i posebno na severu, gde za devet godina nije bilo vladavine reda i zakona, gde za devet godina nije bilo dobrih ocena o tome, sada je dobra vest za Kosovo i sve građane i dobra je mogućnost za uspostavljanje reda i mira“,
rekao je Kuci.


Koordincioni odbor je ocenio veoma značajnim i reforme u sistemu pravde koje se pripremaju od strane Vlade Kosova, odnosno Ministrastva pravde. De Kermabon je obećao da će EULEX pomoći domaćim institucijama u reformama, koje treba da započnu sledeće godine.


Govoreći o upadu Srbije u železnički sistem u severnom delu Kosova, zamenik premijera Kuci je rekao da Vlada Kosova nije protiv slobodnog kretanja ljudi i robe, ali je protiv tendencija da se kroz takvo ponašanje gazi suverenitet Kosova.


„Mislim da sloboda kretanja, ljudi, robe, kapitala i ideja za Kosovo nije bio neki problem. Osnovna je stvar da to treba da poštuje pravila koja ima Kosovo i ja sam ubeđen da će odmah nakon podnošenja zahteva isti dobiti dozvolu od Ministarstva saobraćaja. Mi nismo protiv kretanja već smo protiv toga da se to radi u cilju nepoštovanja suvereniteta Republike Kosovo i naših ovlašćenja. Ja sam ubeđen da stvari na Kosovu idu dobro“,
rekao je Kuci.


Rukovodioci Koordinacionog odbora za vladavinu zakona su rekli da se neće mnogo baviti time u kakvoj je situaciji UNMIK ostavio Kosovo nakon devetogodišnjeg rukovođenja. Misija UNMIK-a je sada predala ovlašćenja EULEX-u i Vladi Kosova i neće biti povratka nazad.


Misija EULEX je na celoj teritoriji Kosova rasporedila više od 1.400 svojih predstavnika i planira da do kraja zime misija ima oko 3 hiljade pripadnika.

XS
SM
MD
LG