Dostupni linkovi

Očekuju se razgovori o povratku Srba u policiju


Logo Kosovske policije
Logo Kosovske policije

Uspostavljanje misije EULEX-a treba da pripomogne povratku pripadnika Kosovske policije iz redova srpske zajednice, koji su napustili službu nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova, a na poziv vlasti u Beogradu.

Oko 300 Srba, pripadnika policije i dalje, iako su suspendovani, već 9 meseci primaju lične dohotke. Vlasti u Prištini ih pozivaju da se vrate i budu deo Kosovske policije. Tim pozivima se do sada odazvalo samo njih 20.

Istovremeno se očekuje da EULEX, koji je nadležan za policiju, pravdu i carine na Kosovu, započne razgovore i ubeđivanja da se Srbi vrate u Policiju Kosova. Međutim, politički predstavnici kosovskih Srba kažu kako je osnov za povratak Srba plan od šest tačaka Ban Ki Muna i realnost na terenu.

Vlada Kosova ističe da ima pozitivnih signala od jednog broja Srba, pripadnika policije da bi mogli da se vrate na radna mesta. Ministar unutrašnjih poslova Zenun Pajaziti kaže da im nisu dati vremenski limiti dokle mogu da se vrate u policiju i ističe da plaćena suspenzija ne može trajati još mnogo dugo.

„Zajedno sa EULEX-om ćemo se adekvatno angažovati da se pripadnici policije Srbi redovno stimulišu da se vrate na svoja radna mesta. Sada je faza kada mi očekujemo njihovu pozitivnu reakciju. U suprotnom, niko ko neće biti deo naših institucija, neće dobijati platu“, kaže ministar Pajaziti.

Pajaziti potvrđuje povećani interes pripadnika srpske zajednice da budu deo Kosovske policije, ali odbacuje mogućnost zamene suspendovanih pripadnika.

"Imali smo pojačano interesovanje iz srpske zajednice za regrutaciju u policiji. Mi stalno imamo takva interesovanja, ali to ne bi bio naš interes, to nije bila poruka koju smo hteli da pošaljemo kod onih pripadnika srpske zajednice koji žive uglavnom na severu Kosova“, kaže Pajaziti.


I politički predstavnici kosovskih Srba očekuju da će uspostavljanjem misije EULEX-a biti razgovora u vezi sa rešavanjem statusa pripadnika policije iz redova ove zajednice. Dragan Veljić, predsednik izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova:

"Kako bi se - u skladu sa šest tačaka i realnošću na terenu, razgovorima i zahtevima koje je srpska strana iznosila u razgovorima - pregovorima predstavnika Srba i EULEX misije kao i ljudi koji su radili u tim KPS stanicama, odgovornim licima u čitavom ovom procesu, dogovori način rešavanja ovog problema.”

Veljić ocenuje da u razgovorima između EULEX-a, predstavnika srpske zajednice i suspendovanih policajaca treba iznaći način rešavanja ovog problema. Prema njemu, još uvek su aktuelna tri zahteva:

“Nekoliko je ključnih zahteva. Povećanje broja podstanica i stanica KPS u srpskim sredinama, da pripadnici policije koji su napustili službu posle jednostranog proglašavanja nezavisnosti ne snose nikakve konsekvence i što se tiče komandnog lanca tražimo da on bude u skladu sa Rezolucijom 1244 i onim što je realnost na terenu. Imajući u vidu da prve tri tačke nisu bile sporne prilikom tadašnjih razgovora, jedini ključni zahtev je komandni lanac koji, sigurno je tražimo da bude u skladu sa Rezolucijom 1244, sporazumom od šest tačaka i realnošću na terenu.“


Najveći problem za sada ostaje komandni lanac, odnosno kome će podnositi izveštaje Srbi pripadnici policije. To EULEX svakako treba da reši imajući u vidu da su sem u regionu Mitrovice u ostalim delovima Kosova ovlašćenja nad policijom preneta na Glavnu komandu, sada generalnog direktora Kosovske policije.

Podsetimo: Nekoliko dana nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova, na zahtev srpskih vlasti, 328 pripadnika policije iz redova srpske zajednice je napustilo svoja radna mesta u znak protivljenja proglašavanju nezavisnosti.
XS
SM
MD
LG