Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prezentovana nova internet stranica ICTY-a


Sa prezentacije internet stranice ICTY u Banjaluci, Foto: Erduan Katana

U Banjoj Luci je u utorak prezentirana internet stranica Haškog tribunala. Nova, redizajnirana stranica sve svoje sadržaje, osim na engleskom i francuskom jeziku koji su službeni jezici Tribunala, u istom obimu nudi i na službenim jezicima Bosne i Hercegovine. Kako je rečeno prilikom prezentacije, za Haški tribunal nova stranica je način da se dopre do zajednica na prostoru bivše Jugoslavije.

Zamjenik sekretara Haškog tribunala Džon Hoking smatra da će se na taj način u puno većoj mjeri odgovoriti na potrebe javnosti koja je zainteresirana za suđenja za ratne zločine počinjena na prostoru bivše Jugoslavije:


„Za Haški tribunal nova stranica je način da se dopre do zajednica na prostoru ex Jugoslavije, a istovremeno ona će ostati i kao trajni izvor informacija. Uz to biće od posebne koristi pravosudnim organima u BiH jer je naša želja da se naša misija ovdje nastavi i nakon što Tribunal prestane s radom.“


Nadamo se, dodao je Hoking, da će ova internet stranica biti interesantna kako široj javnosti tako i specijalizovanim grupama, počevši od pravnih stručnjaka do zajednica koje su najviše pogođene zločinima kojima se Međunarodni sud bavi.


Glasnogovornica Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je da je Tribunal najtransparentnija međunarodna organizacija i da je i izrada nove stranice imala za cilj da se taj rejting očuva. Uz već postojeće sadržaje, korisnici ove internet stranice ubuduće će imati priliku da se upoznaju sa dvije nove podstranice koje sadrže interaktivnu mapu prostora bivše Jugoslavije na kojoj su označena mjesta na kojima su počinjeni ratni zločini. Jelačićeva je kazala da je izuzetno važan i sadržaj podstranice sa nazivom „Glas žrtava“ gdje korisnici mogu pročitati o tome kroz šta su žrtve prošle i pogledati video snimke nekih od svjedočenja pred Međunarodnim sudom:


„Samim time željeli smo da na neki način obilježimo njihovo značenje. Izabrali smo samo jedan mali broj od stotina i hiljada žrtava koje su ili dolazile u Hag ili davale svoje izjave i na drugi način doprinijele gonjenju ratnih zločinaca.“


Svjedok 1: Iz svega ovoga šta sam pričao i šta sam vidio, mogao sam zaključiti da je to bilo vrlo organizovano, sistematsko ubijanje i mislim da organizatori toga ne zaslužuju da budu na slobodi. A ako bih imao pravo i hrabrosti u ime svih nevinih, u ime svih žrtava, ja bih oprostio onim neposrednim egzekutorima jer oni su zavedeni.


Svjedok 2: Zgazio mi je ponos. Više nikad ne mogu sebi da dođem - da budem žena kao što sam bila.


Novina je i posebno poglavlje koje se bavi izjavama optuženih koji su priznali krivicu.


Nova internet stranica također pruža uvid u razloge zašto je hapšenje dvojice preostalih optuženih koji su u bjekstvu, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, od ukupno 161 lica protiv kojih je podignuta optužnica - od presudne važnosti za ispunjenje mandata Međunarodnog suda. Nerma Jelačić:


„Što se tiče Tribunala, to je nešto što je ponovljeno u više navrata u posljednjih par godina od zvaničnika Haškog tribunala, od bivšeg predsjednika Fausta Pokara, sadašnjeg predsjednika Patrika Robinsona, a to je da Tribunal želi da se preostali bjegunci uhapse, i to da se uhapse što prije i prebace u Hag u Pritvorsku jedinicu UN-a kako bi mogli odgovarati za zločine za koje se terete. Dakle, itekako znamo da mi nismo permanentna institucija i napravili smo planove da svoj rad privedemo kraju u što skorije vrijeme, ali želimo da ispunimo svoj mandat. A taj mandat je da krivično gonimo one koji su najodgovorniji za zločine koji su počinjeni u bivšoj Jugoslaviji, a to uključuje i Gorana Hadžića i Ratka Mladića.“


Portparol Haškog suda za radio Slobodnu Evropu je također rekla da je još uvijek teško reći kada će početi suđenje Radovanu Karadžiću i kada bi se ono moglo završiti.

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG