Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EULEX će onemogućiti delovanje paralelnih struktura


Pripadnici EULEX-a

EULEX namerava da u onemogući dalje delovanje paralelnih struktura srpske vlasti na Kosovu, koje postoje od juna 1999. godine. Predstavnici Srba smatraju da je to dokaz da misija nije statusno neutralna, dok analitičari bezbednosnih kretanja ocenjuju da je to složen zadatak i da je te strukture trebalo da se onermoguće od strane UNMIK-a, odmah posle uspostavljanja misije UN-a na Kosovu.

EULEX ima veoma prost pristup ovom problemu, na Kosovu treba da postoji samo jedan sistem vladavine zakona, kažu u EULEX-u.

„Za EULEX je jasno da treba da postoji samo jedan sistem funkcionisanja zakona na Kosovu i mi radimo u pravcu postizanja tog cilja. To će se postići radeći sa institucijama Kosova koje se bave pitanjem vladavine zakona. Mi ćemo osigurati da se poboljša sadašnji sistem na Kosovu i to podrazumeva da ćemo raditi u interesu svih građana na Kosovu“, izjavila je za naš program portparol EULEX-a Karin Limbal.

I UNMIK je ranije davao obećanja da će se paralelne strukture države Srbije na severu Kosova rasformirati. Međutim, UNMIK se okrivljuje da je, zarad očuvanja mira, tolerisao postojanje takvih struktura, koje su najsnažnije na severu Kosova.

Portparolka EULEX-a ne isključuje mogućnost da se u cilju postizanja cilja, eliminisanje paralelnih struktura,a razgovara sa Srbima.

„Nigde se ne može stići ako se u dijalog ne uključe i Srbi. To je način na koji radi EULEX. To je put da bi se postigao cilj“, kaže Limbal, ističući da EULEX nema mandat da u tom cilju započne pregovore.

Analitičar bezbednosnih kretanja Ramadan Qehaja kaže da se radi o veoma osetljivom pitanju i da problem predstavljaju pre svega bezbednosne strukture koje deluju u tom delu teritorije Kosova.

„Postavlja se pitanje kako da se borimo protiv paralelnih struktura, posebno onih iz oblasti bezbednosti koje postoje u tom delu naše teritorije. Ja mislim da je to teško ostvariti jer prema Rezoluciji 1244 nije trebalo da se dozvoli da te strukture već devet godina funkcionišu. UNMIK nije uradio svoj posao, po svemu sudeći namerno je tako postupao. EULEX će imati velikih teškoća i ako ne pristupi ovom problemu, da eliminiše paralelne strukture iz oblasti bezbednosti i druge strukture, onda stvarno neće raditi posao kako treba.“

Jedan od lidera Srba sa severa Kosova, Marko Jakšić ističe da pozivanje na Rezoluciju 1244 kada se radi o zabrani delovanja institucija Srbije na Kosovu posle 12. juna 1999. godine znači čitanje Rezolucije i Kumanovskog sporazuma kako je kome po volji:

„Pa oni to tumače kako je njima po volji. U Rezoluciji 1244 jasno stoji da je Kosovo i Metohija deo države Srbije, a čim je deo države Srbije onda moraju da faktički i važe i strukture bilo koje vrste, prosvetne zdrastvene onoga što se nalazi u okviru države Srbije.“

Jakišić kaže da opredeljenje EULEX-a da onemogući postojanje paralelnih struktura govori da on nije statusno neutralan.

„Mislim da je to dokaz da EULEX nije statusno neutralan. On u samom startu krši rezolucije zbog čega je došao na prostore Kosova i Metohije i mislim da to što radi, pre svega, ima za cilj da najuri i protera preostale Srbe sa prostora Kosova i Metohije.“

Jakšić kaže da će se Srbi demokratskim sredstvima boriti da zadrže sve strukture države Srbije na Kosovu:

„Mi ćemo se politčki boriti da zadržimo sve strukture države Srbije na tom prostoru. Za nas su paralelne strukture, strukture samoproglašene Republike Kosovo.“

EULEX nije odredio rok kada treba da se stvore uslovi za uspostavljanje jedinstvenog sistema vladavine prava na Kosovu, ali se u toj misiji nadaju kako ima velike šanse da se to ostvari.

XS
SM
MD
LG