Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iračani traže oslobađanje novinara koji je gađao Buša


Hiljade Iračana izašlo je na ulice danas da traži oslobađanje novinara koji je gađao američkog predsednika Džordža Buša cipelama na konferenciji za novinare u Bagdadu, nazvavši ga "psom".

Oni smatraju da je uvreda koja je Bušu na taj način napravljena pravi isrpaćaj za nepopularnog američkog predsednika.

Muntazer al-Zaidi je bacio obe cipele na Buša - uzvikujući "ovo je poljubac za oproštaj, pseto jedno" - ali ga nije pogodio.

Iračke i americke službe bezbednosti su silom izvele novinara iz ureda, koji je Bušu doviknuo: "Vi ste odgovorni za smrt hiljada Iračana!"

Drugi novinari su se izvinili Bušu, koji je pokušao da sve okrene na šalu, rekavši da se nije osećao lično ugroženim.

Buš je u avionu na putu iz Iraka za Avganistan okarakterisao taj incident kao "bizaran" i prokomentarisao ga sa humorom. "Ne znam šta je momak rekao, ali video sam njegov đon", rekao je američki predsednik i dodao da "ako hoćete da znate cipele su bile broj 10 (44)".

Kalil Dulami, jedan od bivših branilaca Sadama Huseina, rekao je danas da priprema odbranu za novinara i dodao da najmanje 200 advokata iz Iraka i iz sveta ponudilo besplatno svoje usluge.

Novinar bi mogao da dobije najmanje dve godine zatvora ako se bude teretio za vređanje stranog šefa države u poseti Iraku.

XS
SM
MD
LG