Dostupni linkovi

Pregovori o Startu 1 završeni bez dogovora


Pregovori o postavljanju američkog antiraketnog štita u istočnoj Evropi i budućnosti Sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja Start 1, završeni su danas bez približavanja stavova, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, mada je istakao da je zadovoljan ovom rundom pregovora.

Americcku delegaciju predvodio je Džon Rud (John Rood), zadužen za kontrolu oružja i međunarodnu bezbednost u Stejt departmentu.

Start 1 ističe u decembru 2009. Stejt department je u petak saopštio da je na današnjem sastanku trebalo da se rezgovara i o "merama koje podstiču poverenje po pitanju razmeštanja američkog antiraketnog štita u Evropi".

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov je ocenio za današnji ruski dnevnik Komersant da postoji "šansa da novi dokument (o Startu 1) bude usvojen do decembra 2009", ali da će biti mnogo teže "postići dogovor o antiraketnom štitu".

Rusija smatra da američki štit koji bi trebalo da bude razmešten u Poljskoj i Češkoj, ugrožava njenu bezbednost, dok Vašington

insistira na tome da je on usmeren protiv pretnji koje predstavljaju "otpadničke" zemlje poput Irana.

XS
SM
MD
LG