Dostupni linkovi

Oslabila pozicija Makedonije u pregovorima


Skopje
Skopje

Ništa značajnije se ne događa u sporu o imenu između Makedonije i Grčke u poslednjih nekoliko nedelja, otkad je makedonski predsednik Branko Crvenkovski povukao pregovarača Nikolu Dimitrova sa ove funkcije i poručio Vladi da sada ona drži sve konce u rukama.

U međuvremenu je makedonska Vlada pokrenula pravni postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Grčke zbog nepoštovanja njenih obaveza iz Privremenog sporazuma kojeg su dve zemlje potpisale 1995. godine. Zatim je naznačen i novi pregovarač Zoran Jolevski, makedonski ambasador u Vašingtonu, koji je već imao susret upoznavanja sa medijatorom u sporu Metjuom Nimicem.

Ovih dana je predsednik Branko Crvenkovski izrazio skeptičnost o budućnosti pregovora o imenu, ističući da će time biti blokirani i procesi integrisanja Makedonije u Evropsku uniju i NATO. Kao jedan od razloga za mogući zastoj procesa on navodi i to da je administracija američkog predsednika Džordža Buša već digla ruke od davanja pomoći, kroz izjavu državnog sekretara Kondolize Rajs da je rešenje spora još uvek daleko. Crvenkovski smatra da se ovakvi pregovori teško vode ukoliko ne postoji moćni međunarodni faktor koji bi gurao proces unapred:

"Ja sam skeptičan. Mislim da će u jednom dužem vremenskom periodu pregovori biti zamrznuti ili fingirani, odnosno biće sastanaka na kojima se ništa neće događati."

Premijer Nikola Gruevski je kritikovao Grčku da ne želi da dođe do dogovora i da na drugoj strani on ne vidi dobru volju za rešenje spora. Šef diplomatije Antonio Milošoski je istakao da Makedonija nastavlja napore za ulazak u NATO, ali da želi da se to desi na dostojanstven način.

Dostojanstveni ulazak u Alijansi je bio više moguć pre aprilskog samita u Bukureštu, kažu eksperti. Pozicija Grčke sada je jača, a to se vidi i u činjenici da je Atina postavila spor o imenu kao jedan od uslova za priključenje Makedonije u NATO, a sve više postaje uslov i za integraciju u Evropsku uniju. Sve ovo oslabljuje i makedonsku poziciju u pregovorima o imenu, kaže profesor Denko Maleski, raniji ministar spoljnih poslova:

"Sada smo pod jednim ultimatumom, da nema ulaska u NATO bez rešenja problema i verujem da se to odražava na našu poziciju i da smo sada zaista u nezavidnijem položaju."

Analitičar Mersel Biljali kaže da smo propustili zlatnu šansu da rešimo spor pre aprilskog samita, kada su sve zemlje vršile pritisak na Grčku. Sada je stanje drugačije, smatra on. Atini se ne žuri da zatvori spor, a Makedonija propada u izolaciju:

"Grci su uspeli da ubede druge da oni nisu glavni krivci, da druga strana ide do kraja nekonstruktivno i da to već postoji kao ubeđenje."

Biljali kaže da više ljudi, pa i sa Zapada, misle da ovoj vlasti nije toliko stalo do ulaska u EU i NATO i da možda ima drugu opciju. Analitičari ne prognoziraju kada i kako će Makedonija doći do željenog dostojanstvenog kompromisa. Ako se očekuje da se Grčka odrekne svojih zahteva, može da prođe još dvadeset godina do rešenja spora, strahuju eksperti.
XS
SM
MD
LG