Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama pozvao Blagojevicha da podnese ostavku


Rod Blagojevich

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama pozvao je u srijedu demokratskog guvernera Illinoisa Roda Blagojevicha da podnese ostavku, izvijestile su američke TV mreže.

Zamjenica guvernera Pat Quinn, pozvala je Blagojevicha na ostavku nedugo nakon njegovog hapšenja u utorak.

Obamin glasnogovornik Robert Gibbs izjavio je kako se "novoizabrani predsjednik slaže s Quinn i ostalima da je pod sadašnjim okolnostima guverneru teško učinkovito obavljati svoj posao i služiti građanima Illinoisa".

Blagojevich je uhapšen u utorak, pod saveznim optužbama za korupciju, zbog pokušaja da svoju ovlast imenovanja kandidata za upražnjeno senatsko mjesto Baracka Obame, iskoristi tako da to mjesto "proda najvišem ponuđaču", kako je to objasnio savezni tužitelj Patrick Fitzgerald.

Blagojevich je kod izvođenja pred sud odbacio optužbe, a iz pritvora je pušten istoga dana uz jamčevinu od 4.500 dolara. Njegov je odvjetnik Sheldon Srorsky izjavio da Blagojevich ne namjerava podnijeti ostavku.

U srijedu, na svoj 52. rođendan, Blagojevich je ponovo u svom uredu u Chicagu, no skandal je doslovno "eksplodirao" u američkim medijima, i po ocjenama političkih analitičara nanosi štetu Baracku Obami, razotkrivajući u punoj mjeri "kulturu političke korupcije" Illinoisa i Chicaga, iz koje dolazi novi predsjednik SAD-a.

Glasnogovornik Gibbs izjavio je kako Obama vjeruje da bi Kongres Illinoisa trebao razmotriti održavanje posebnih izbora za popunu Blagojevichevog mjesta.

Gibbs je kazao kako se nada da će biti proveden odabir novog senatora koji će uživati povjerenje građana Illinoisa. Senat Illinoisa za ponedjeljak je najavio poduzimanje takve procedure.

Na pitanje novinara o hapšenju Blagojevicha, Obama je rekao "to je tužan dan za Illinois, više od toga ne želim komentirati". Također je ustvrdio da "nije imao nikakvih kontakata s guvernerom ili njegovim uredom" vezano uz izbor njegovog nasljednika u Senatu.

Obamin glavni savjetnik David Axelrod, izjavio je ranije da je Obama u novembru kontaktirao s Blagojevichem oko popune njegovog mjesta u Senatu, no Axelrod je u utorak objavio saopćenje u kojem je to opovrgnuo, navodeći da je "pogrešno interpretiran".

Mike Duncan, čelnik Republikanskog nacionalnog odbora, pozvao je Obamu da objavi komunikaciju s Blagojevichem i ispuni obećanje o transparentnosti svoje politike, prenijela je Hina.

Blagojevich je već mjesecima pod istragom zbog sumnji za korupciju, a FBI je od 21. oktobra prisluškivao odbor njegove kampanje 'Friends of Blagojevich' i njegov kućni telefon, što je osiguralo glavne dokaze za optužbe.

U prisluškivanim razgovorima, Blagojevich i šef njegovog ureda John Harris, koji je također uhapšen, raspravljaju o prodaji mjesta u Senatu, za visoko plaćeni posao, obećanje financiranja kampanje, veleposlaničko mjesto ili članstvo u upravi neke korporacije, za guvernerovu suprugu Patriciu.

"Ja želim zaraditi novac", eksplicitan je Blagojevich 7. oktobra u razgovoru s Harrisom i jednim savjetnikom, o plaćenom mjestu za njega u skupini 'Change to Win' povezanoj sa sindikatom uslužnih djelatnosti SEIU, piše u srijedu dnevni list USA Today.

U telefonskoj konferenciji o senatskom mjestu 10. listopada sudjeluje i supruga Patricia.

Blagojevich kaže da ne želi imenovati Obaminog suradnika u Senat bez da dobije nešto za uzvrat.

Žali se kako mu savjetnici kažu da to "proguta" i da tom "(psovka) (novoizabranom predsjedniku) da njegovog (psovka) senatora. "(psovka)
njemu. Za ništa? (psovka) njega", prenosi USA Today.

U presretnutom razgovoru od 15. oktobra, Blagojevich se zanima bi li Obamin pristaša, multimilijarder Warren Buffet mogao dati 15 miliona dolara humanitarnoj organizaciji, kojoj bi on bio na čelu.

Telefonsko prisluškivanje otkrilo je i druge primjere korupcijske prakse guvernera srpskog porijekla, od traženja 100.000 dolara za svoju kampanju od tvrtke koja želi državnu pomoć za pokretanje posla, do nuđenja državnih sredstava tvrtki koja gradi autocestu u zamjenu za 500.000 dolara za kampanju i slično.

Prisluškivnjem su također dobijeni dokazi da je Blagojevich ucjenjivao vlasnika lista Chicago Tribune uskraćivanjam financijske pomoći, ako ne otpusti urednike i novinare koji su ga kritizirali.

Istražitelji su izjavili da su "zgroženi korupcionaškim pohodom" Blagojevicha. Tužitelj Fitzpatrick je rekao da se nekadašnji predsjednik SAD-a iz Illinoisa "Abraham Lincoln okreće u grobu", a medijski komentari slučaja nalikuju psihijatrijskim dijagnozama, jer govore o "sumanutosti", "halucinacijama" i "neuračunljivosti" Blagojevicha.

Politički veterani Illinosa i analitičari su ocijenili da će afera Blagojevich naštetiti izgledima Chicaga da bude domaćin Olimpijskih igara 2016., i otežati rješavanje proračunske krize države Illinois.

Afera će učvrstiti reputaciju Illinosa kao države koja tolerira korupciju, jer je u posljednjih 40 godina 80 tamošnjih političara osuđeno za kaznena djela, a u tom su razdoblju tri guvernera služila zatvorske kazne.

Illinois je država u kojoj je "korupcija toliko dijelom krajolika kao kukuruz, soja i neboderi", pisao je ranije Chicago Tribune, a njegov pokojni, glasoviti kolumnist Mike Royko, iskovao je i neslužbeni moto za Chicago: "Ubi Est Mea - Gdje je moje?".

Blagojevich, jedna od perjanica srpskog lobija u Illinosu i SAD-u, druga je generacija srpskih useljenika, rođen 10. prosinca 1956. u Chicagu. Diplomirao je pravo 1983., nakon čega radi kao pomoćnik državnog tužitelja. Od 1992. do 1996, bio je zastupnik u Kongresu Illinoisa, a od 1997. do 2002. u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a. Za guvernera je izabran 2002., a u drugi mandat 2006.

Prije izbijanja afere popularnost mu je bila 13 posto.

(Izvor Fena)
XS
SM
MD
LG