Dostupni linkovi

Vlastima korupcija normalna pojava?


Šokantnije od podataka iz juče objavljenog CEMI-jevog istraživanja prema kome čak 70 odsto građana vjeruje da je korupcija prisutna u crnogorskom obrazovnom sistemu jeste to što se nijedna nadležna institucija još nije oglasila nakon što su ti podaci javno objavljeni.

Ministarstvo prosvjete i nauke se nakon juče ujutru objavljenih alarmantnih podataka iz istraživanja CEMI-ja, uz koje se uz ostalo kaže da je svaki peti građanin tokom školovanja koristio veze, a da bi svaki treći pristao da da mito profesoru još nije oglašavalo. Ni to što 70 odsto građana vjeruje da je korupcija prisutna u crnogorskom obrazovnom sistemu nije bio dovoljno ubjedljiv dokument da od Ministarstva danas dobijemo bilo komentar, bilo odgovor na pitanje što će preduzeti ovim povodom.

Naime, nakon više pokušaja saznali smo da je ministar Sretan Škuletić u Herceg Novom i zauzet, kao i portparol ministarstva Vesna Vojnović koja je na seminaru i koja prije sjutra ne može ništa učiniti, kada će, kako je rekla, „kada se vrati pogledati mejl i pripremiti odgovor“. Pomoćnik ministra Marko Jokić nije odgovarao na naše pozive. Komentar nijesmo mogli dobiti ni iz Agencije za antikorupciju zbog obaveza njenih čelnih ljudi.

Za razliku od njih, predsjednik Upravnog odbora CEMI-ja Zlatko Vujović, koji je juče objavio podatke iz istraživanja o korupciji u obrazovanju, kaže da su oni pripremili paket mjera koji će predložiti:

"Kao član Nacionalne komisije za borbu pritov korupcije i organizovanog kriminala predložiću niz mjera vezano za inoviranje već inoviranog Akcionog plana za borbu protiv korupcije. Mislim da u postojećem Akcionom planu borbe protiv korupcije nije posvećeno dovoljno pažnje obrazovanju. Sami razultati istraživanja ukazuju da problem korupcije koja nije isključivo vezana za pojavu plaćanja nadoknade da bi se neka druga protivmjera ili protivusluga iznudila, već takođe i neka druga pitanja koja su vezana za ocjenjivanje mimo važećih pravila, takođe i korišćenje seksualnih pritisaka na studentkinje i studente i učenike i učenice, tako da ću predložiti niz mjera i nadam se da će te mjere biti uvažene od ostalih članova komisije i da će se posvetiti mnogo više pažnje ovom problemu koji je bio potpuno u sjenci političke korupcije, privatizacije i tako dalje. A, činjenica je da su građani svjesni, i što je još gore, građani čak i nepercipiraju korupciju u obrazovanju kao krivično djelo, već više kao ne baš adekvatno ponašanje, ali su s druge strane spremni i da je primijene."

Univerzitetski profesor Branka Bošnjak iz opozicionog Pokreta za promjene nije iznenađena ovim podacima budući da se o tome stalno špekulisalo, a što se mjera koje bi trebalo preduzeti tiče ona kaže:

"Trebalo bi na neki način ohrabriti da se javno kaže i da se imenom i prezimenom objave lica koja su korumpirana, odnosno koja primaju mito, a takvih ima dosta i veliki su pritisci i na profesore srednjih škola zbog toga što ne postoje prijemni ispiti na univerzitetima, tako da je i velika korupcija i u srednjim školama, a ne samo na Univerzitetu. Policija bi trebalo da reaguje, ali i nadležno ministarstvo da širom otvori oči i da se ta pošast smanji jer ovo je prevršilo sve granice. Ako 50 posto smatra da postoji korupcija i oni su prosto naviknuti na to da su spremni da daju novac i to javno kažu za polaganje ispita ili polaganje nekih ispita."

RSE: Zašto većina ljudi kaže da ima korupcije, ali svi ćute i niko neće da prijavi?

Bošnjak: Razlog za to, pretpostavljam, je u tome što još uvijek nijesmo vidjeli da je neko osuđen za to.

Zlatko Vujović podsjeća:

"Podatak da 20 odsto građana, odnosno svaki peti građanin Crne Gore je na neki način sam učestvovao u dobijanju ocjena putem rođačko prijateljskih ili partijskih veza i na taj način bio ocijenjen govori o tome da je problem prisutan, ali očigledno percepcija javnosti ne percipira to toliko negativno, kao što percipiraju korupciju u nekim drugim obastima. Što znači da će biti potrebno mnogo raditi da bi se takve stvari uklonile u ovom društvu."

XS
SM
MD
LG