Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Manjine imaju prava iznad međunarodnih standarda


Fatmir Sejdiu

U Prištini je u organizaciji Projekta za međuetničke odnose iz SAD i uz pomoć USAID-a održan okrugli sto na temu međuetničkog dijaloga i pomirenja na Kosovu. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da je Kosovo obezbedilo garancije iznad međunarodnih standarda za pripadnike manjinskih zajednica, posebno za Srbe.

Sejdiu je pohvalio rad i angažovanje institucija Kosova u integraciji manjina, posebno srpske zajednice, ali je istakao da su to angažovanje ometale paralelne strukture i zvanični Beograd. On je ocenio da domaće institucije rade na osnovu projekata koji su usvojeni zajedno sa međunarodnim predstavnicima, ali imajući u vidu Ustav i zakone Kosova.

“Projekat Ahtisarija, Ustav Republike Kosova, 41 zakon koji su usvojeni daju garancije iznad međunarodnih standarda i opšti stav institucija Kosova, ali i opozicije, u ostvarivanju obaveze da Kosovo stvarno bude domovina svih građana“, rekao je kosovski predsednik.

On je kritikovao međunarodne misije, posebno one iz oblasti bezbednosti i pravde, da nisu preduzele nikakve korake na onemogućavanju delovanja paralelnih struktura države Srbije na Kosovu.

Učestvujući u radu okruglog stola, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je ocenio da zvanični Beograd koristi kosovske Srbe u sprečavanju nezavisnosti Kosova.

„Jaku kartu ima u kosovskim Srbima i preko njih pokušava da ometa Kosovo", kaže Haradinaj, ističući da je interes Kosova da uz sebe ima i kosovske Srbe, jer će se na taj način obezbediti podrška svih građana procesima koji su u toku, a istovremeno na spoljnom planu to može biti jaka karta koja će pokzati da se na Kosovu gradi multietničko i demokratsko društvo.

Haradinaj ocenjuje da Vlada i druge institucije Kosova nemaju konkretan plan u pridobijanju Srba da budu deo nove stvarnosti na Kosovu, da učestvuju u radu institucija i da budu aktivni u svim oblastima života i rada.

„Znači, ova se tema mora mnogo ozbiljnije shvatiti, jer u suprotnom ona nanosi velike unutrašnje, ali i spoljne gubitke Kosovu“, ocenio je Haradinaj.

Očekuje se da sličnu raspravu projekta za etničke odnose organizuje i sa predstavnicima srpske zajednice na Kosovu. Planirano je da se u opštinama u kojima žive i Albanci i Srbi organizuju različiti oblici aktivnosti kojima će se doprineti relaksiranju međuetničkih odnosa i pomirenju među građanima Kosova. Projekat će trajati tri godine i ima za cilj da nadgleda ostvarivanje zakonodavstva posvećenog manjinama na Kosovu i podsticanje međuetničkog dijaloga između Albanaca i Srba.

XS
SM
MD
LG