Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bez prava na rad


Tržnica u Prištini

U državi sa najvećim procentom nezaposlenosti u Evropi pravo na radno mesto je veoma teško ostvariti.

Ombudsman Kosova Hilmi Jashari kaže da se na Kosovu pravo na radno mesto ne poštuje.

“Ima diskriminacije što se tiče etničke, rasne i polne pripadnosti, po svim osnovama. Najgore je što nema spremnosti vlade da se bavi gaženjem prava i diskriminacijom u zapošljavanju, iako za to postoje pravni mehanizmi“, kaže Jashari.

„Pravo na radno mesto na Kosovu se uopšte ne poštuje, svugde se zapošljavaju prema poznanstvu. Ako imaš nekog poznatog u vladi ili na nekom drugom mestu, možeš se zaposliti, u suprotnom nema ništa od posla. Iako imaš sposobnosti i kvalifikacije ostaješ bez posla, ostaješ kod kuće, na ulici“, kaže Hysen Bislimi iz Prištine.

Sa njim se slaže i Fitim Veliu, koji je mnogo puta bezuspešno pokušavao da se zaposli.

„Realno nema institucije u kojoj nisam konkurisao, od kabineta premijera pa naniže. Neke komisije su me proglasile najboljim kandidatom, ali realno nisam imao podršku, niti sudsku niti političku, jednostavno nisam mogao da budem primljen na te poslove. Bila je izuzetna diskirminacija, ne znam kako da je objasnim, iako očekujem da će kasnije doći do promena, ali je sadašnje stanje stvarno užasno“, kaže Veliu.

Pravo na rad je garantovano prema Univerzalnoj deklaraciji za ljudska prava i poznato je kao pravo koje proizilazi iz međunarodnog zakona o ljudskim pravima, koje je uključeno i u Međunarodnu konvenciju za ekonomska, socijalna i kulturna prava.

Zamenik ministra za rad i socijalno staranje Gjergj Dedaj odbacuje kritike na adresu vlade za nepotizam i politizaciju radnih mesta, ističući da su te kritike neosnovane.

„Zapošljavanje po osnovu nepotizma i politike postoje možda kao pojave, ali nisu trend, nisu uznemiravajući jer i ovako i onako nemamo mogućnosti za zapošljavanje. Nema snažnijeg stvaranja novih radnih mesta“,kaže Dedaj.

Ombudsman Jashari smatra da diskiriminaciji u zapošljavanju doprinosi i činjenica da Međunarodna konvencija o ekonomskim i socijalnim pravima nije uključena u Ustav Kosova.

“Komitet za ekonomska i socijalna prava je u poslednjem izveštaju izrazio to uznemirenje i jedna od preporuka je da se u Ustav Kosova uključi i da bude taksativno zaštićena kao i druge konvencije koje su našle svoje mesto u Ustavu Kosova“, kaže Jashari.

U Ustavu Kosova postoje samo dva člana koji se odnose na zapošljavanje. U članu 49 se garantuje pravo na posao dok se u članu 49.1 ističe da je svaka osoba slobodna da bira svoju profesiju.

Vlada Kosova ističe da je teško obezbediti u kratkom vremenskom roku smanjenje stope nezaposlenosti koja sada iznosi 45 odsto, imajući u vidu da svake godine na tržište rada dolazi najmanje 30 hiljada mladih ljudi koji završavaju srednje škole.

Građani od vlade zahtevaju da se onemogući diskriminacija u zapošljavanju, nezavisno od toga koliko je mali broj novih radnih mesta.

XS
SM
MD
LG