Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Konačno rast dinara


Nakon dugog perioda pada, dinar je poslednjih dana znatno ojačao u odnosu na evro. To je rezultat mera koje je preduzela Narodna banka Srbije, ali je pitanje koliko dugo se srpska nacionalna valuta na sadašnjem kursu može nositi sa evropskom. Na odgovor se verovatno dugo neće čekati.

Nakon višednevnog strmoglavog pada i dostizanja najslabije vrednosti od 90 dinara za jedan evro, srpska nacionalna valuta ojačala je za 3.6 odsto, i tako se zaustavila na zvaničnom srednjem kursu 86.26. Pored dosadašnjih mera Narodne banke Srbije za jačanje dinara i stabilizaciju kursa, novim je predviđeno i da se udeo obaveznih rezervi banaka u srpskoj valuti poveća sa 20 na 40 odsto, čime će iz opticaja biti povučeno dinara u vrednosti oko 700 miliona evra. Planirano je i smanjenje takozvane otvorene pozicije banaka, sa dosadašnjih plus-minus 20 odsto kapitala, na 10 odsto, kao i da devize, koje će se vratiti bankama, ostanu u Srbiji.


Profesor ekonomije Vladimir Vučković, saradnik Ekonomskog instituta iz Beograda, izjavio je za naš program da će mere centralne banke sigurno pozitivno uticati na stabilnost dinara:


"Narodna banka Srbije će verovatno uspeti da smiri devizno tržište i da stabilizuje devizni kurs na nešto nižem niovu od onog koji je bio proteklih dana. Očekujem da će kurs biti stabilan i da će se, možda, smiriti na još nižem nivou od ovog današnjeg."


Međutim, loša vest je, kaže Vučković, da će ove mere imati samo kratkoročan efekat zbog toga što one za cilj imaju da na silu dovedu devize na tržište:


"Da praktično primoraju poslovne banke da konvertuju devize u dinare. Međutim, postavlja se pitanje šta će se desiti kada se iscrpe svi ti kratkoročni efekti. Ako je narušena jedna neophodna putanja porasta deviznog kursa, kada prođu ovi kratkoročni efekti, uslediće još dramatičnija i burnija depresijacija dinara od ove kakvu smo do sada imali."


Ekonomista Danijel Cvjetičanin za naš radio kaže da smatra da se nikakvim merama ne može braniti nizak nivo evra u odnosu na dinar:


"Zato što je konkuretnost naše privrede zabrinjavajuće niska, ne samo na međunarodnom već i na domaćem tržištu. Sa stanovišta ogromnog deficita koji imamo u razmeni sa inostranstvom i ogromnog deficita koji imamo u bilansu plaćanja, taj kurs nije realan.

Sa te tačke gledišta, on podržava taj veliki deficit, ali, dodaje Cvjetičanin, mere Narodne banke ipak su razumljive:

"Opasnost od inflacije zabrinjava guvernera, a on o inflaciji, pre svega, i treba da brine, da će brzom devalvacijom kursa izazvati inflacioni haos. Muči se između te dve stvari i traži neki ravnotežni kurs koji bi branio."


Ekonomista Vladimir Vučković zaključuje da do Nove godine sigurno neće biti dramatičnih promena kursa, ali da je od januara sve otvoreno:


"Treba sačekati i videti kako će se efektuirati kriza kod nas, da li ćemo imati problema u realnom sektoru, koji se mogu preneti i na finansijski sektor ukoliko dođe do nekih turbulencija. Ako se sve to dogodi kasnije na zimu, ili u rano proleće, možemo očekivati povratak porasta deviznog kursa. Pokazalo se da kurs stremi ka vrednosti od 100 dinara za evro i ne bi trebalo da nas iznenadi ukoliko na proleće i dostigne tu vrednost."


Stanovnici Beograda sa kojima smo razgovarali zabrinuti su zbog oscilacija kursa dinara, ali ne strahuju previše:


"Mislim da je i ovo što je kurs pao na 85 dinara veštački, da je to privremeno i da se ne može održati."

"Nemam zašto da se plašim, bilo je i mnogo gore pa smo preživeli."

"Kada kurs ovako varira ni ne kupujem evre, držim dinare jer mislim da je to pametnije."

"Sastavlja se kraj sa krajem, preživljava se."


RSE: Da li čuvate evre?


"Za sada čuvam, koliko mogu."

"Biće dobro, neka je samo zdravlja i mira, neka se lepo slože i reše pitanja da naša lepa Srbija napreduje."
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG