Dostupni linkovi

Holandija ostaje pri stavu o Srbiji i Hagu


Maksim Ferhagen na skupu u Briselu
Maksim Ferhagen na skupu u Briselu

Holandija nije promenila stav o saradnji Srbije sa Evropskom unijom, što je potvrdio danas i šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen koji je u Briselu izjavio da "sumnja da se saradnja Srbije s Haškim sudom toliko promenila da i mi možemo da promenimo svoj stav".

Ferhagen je to rekao dolazeći na sastanak ministara inostranih poslova zemalja EU, koji razmatraju izveštaje Evropske komisije o evropskim reformama na Zapadnom Balkanu i "Strategiji proširivanja".

Izvori u Savetu ministara EU su agenciji Beta preneli da je odbijanje Holandije da prihvati mišljenje ostalih partnera u Uniji da bi trebalo "odmrznuti" prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, obeshrabrilo i napore da danas u Brisel na zasedanje dođe šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Francusko predsedništvo je, kako se navodi u izvorima u Briselu, posebno nastojalo da utvrdi može li dostignuti stepen saradnje Beograda s Haškim sudom biti uverljiv i za Holandiju da popusti u dosad tvrdom odbijanju mogućnosti da se primeni bar trgovinski deo sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, ako optuženi Ratko Mladić prethodno ne bi bio uhapšen i prebačen u Hag.
Tome je u prilog trebalo da ide i činjenica da su vlasti u Beogradu pokazale veliki stepen dobre volje da se nađe obostrano prihvatljiv okvir za razmeštaj i početak delovanja Euleksa na Kosovu, na šta su mesecima u svim saopštenjima i izjavama Srbiju pozivali čelnici Evropske unije.

U nacrtu zaključaka ministarskog zasedanja EU se "pozdravlja činjenica da je Srbija ponovo istakla svoju privrženost Evropi" i "odaje priznanje za dostignutu ravan saradnje s Haškim sudom".

Ali, evropski ministri u pripremljenim zaključcima, za koje izvori zasedanja ne veruju da bi mogli biti promenjeni, "podvlače da Srbija, međutim, mora dopuniti taj povoljan razvoj punom saradnjom" s tribunalom u Hagu.
"Savet ministara nanovo ističe stav da Srbija, sa svojim snažnim kapacitetom državne uprave, može ubrzati napredak ka EU, uz dobijanje statusa kandidata za članstvo, čim nužni uslovi budu ispunjeni", navodi se u pripremljenom završenom dokumentu sastanka.
Uprkos stavu ostalih članica EU i Evropske komisije, Holandija i dalje smatra da će to biti moguće tek kad tužilac Haškog suda Serž Bramerc označi saradnju Beograda s Haškim sudom kao "potpunu", rekli su agenciji Beta izvori Unije u Briselu.
Bramerc u sredu o tome podnosi izveštaj Savetu bezbednosti UN a, kako je rečeno u Savetu ministara EU, ako bi u tom izveštaju bilo "novih bitnih elemenata",moguće je da šefovi diplomatija EU i na početku samita Unije, u četvrtak uveče ponovo raspravljaju o stupanju na snagu sporazuma sa Srbijom.

Ministri Evropske 27-orice će ponoviti punu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Šefovi diplomatija evropske dvadesetsedmorice takođe treba da istaknu da je na Kosovu došlo do napretka na nekim poljima, kao što je usvajanje mnogih zakona.
Oni će takođe podvući da se na Kosovu moraju osnažiti ustanove pravne države, zaštita srpske i drugih manjina, kao i ojačati bitka protiv korupcije i organizovanog kriminala.
XS
SM
MD
LG