Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potrebna nova "Bela knjiga" organizovanog kriminala


Ivica Dačić

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će Nacionalnom savetu za državnu bezbednost predložiti izradu nove "Bele knjige" organizovanog kriminala.

U intervjuu datom agenciji Beta, Dačić je istakao da izrada "Bele knjige" mora da bude državni projekat i da će to predočiti Nacionalnom savetu za državnu bezbednost.

"Taj 'katalog' organizovanih kriminalnih grupa mora da bude proizvod temeljnog kriminalističko-obaveštajnog rada koji se ne zasniva na pričama i tračevima nego na realnim situacijama koje postoje u državi",
rekao je on.

Dačić je istakao da Srbiju čeka teška borba protiv organizovanog kriminala, ali da niko nije jači od države i da ona može da se izbori sa time, ukoliko to želi. Upozorio je takođe i da će organizovani kriminal odgovoriti na tu borbu, a naročito kada počne da se primenjuje Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Ministar policije je rekao da organizovani kriminal ne poznaje granice i da je zato od najveće važnosti saradnja policija zemalja u regionu. Najavio je da će naredne nedelje u Zagrebu sa hrvatskim kolegom potpisati Memorandum o policijskoj saradnji sa Hrvatskom.

"Organizovani kriminal otvoreno baca rukavicu u lice državi i pitanje je hoće li države da se bore protiv toga ili neće",
ocenio je on.

Naveo je da su se ubistva, kao što je bilo ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića ili novinara Ive Pukanića, mogla desiti u bilo kojoj zemlji na Balkanu.

"Bez ozbira na političke razlike sa zemljama u okruženju mi želimo normalnu komunikaciju i saradnju, bez koje ne možemo da funkcionišemo ako zelimo da se borimo protiv organizovanog kriminala koji nije samo nacionalnog karaktera", kazao je Dačić i ocenio da je poslednjih godina došlo do pomaka u saradnji zemalja u regionu.

Dačić je rekao da je srpska policija reagovala u slučaju ubistva Pukanića i da je odmah dala određene informacije Hrvatskoj, na osnovu kojih su uhapšeni određeni ljudi.

Dačić je najavio i da će se MUP boriti protiv ljudi u svom sastavu koji imaju veze sa kriminalom, kao i da će se pod udarom zakona naći svi odgovorni bez obzira na to sa kojim su centrom moći povezani.

"Policija će se u svojim redovima očistiti od kriminalaca. Očekujem da to uradi i pravosuđe",
istakao je ministar, uz napomenu da veze pojedinaca sa kriminalom ne treba da bacaju senku na celu policiju ili na celo pravosuđe, ali da treba obratiti pažju na to da neke stvari ne mogu da se presude mesecima.

Dačić je rekao da potpuno podržava zahteve policije da se izbori za svoj status i da je potrebno pronaći prave načine da se obezbede sredstva, jer se stalno uvode nove jedinice, a dodao je da treba pravilno raspodeljivati plate u sistemu.

(Izvor: Beta)

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG