Dostupni linkovi

Fejt: EULEX neće biti neutralan prema statusu


Peter Faith
Peter Faith

EULEX- neće biti neutralan prema statusu, već će sarađivati sa institucijama Kosova izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za Kosovo, Piter Fejt tokom jedne rasprave u Klubu za spoljnu politiku u Prištini. On je ocenio da plan od šest tačaka generalnog sekretara Ban ki Muna nije štetan za Kosovo.

Specijalni izaslanik EU na Kosovu Piter Fejt pozvao je na saradnju sa EULEX-om i pozvao građane Kosova da se ne bave planom od šest tačaka UN-a za rekonfiguraciju međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu. On je kazao dani jedna mera, niti akcija međunarodne zajednice na Kosovu neće biti preduzeta bez saglasnosti zvanične Prištine.

„Nemojte se usredsrediti na podelu, nemojte se usredsrediti na neutralnost prema statusu. Prostiranje EULEX-a neće dovesti do podele i EULEX neće biti neutralan prema statusu, već će sarađivati sa domaćim institucijama. Nemojte gledati šest tacaka. Generalni sekretar je imao za cilj da još jednom osigura Prištinu da se ništa ne će moći ostvariti bez koordinacije sa vlastima Kosova“, rekao je Fejt.

Publicista Veton Suroi smatra da je prostiranje EULEX-a na celoj teritoriji Kosova nemoguće, jer je odugovlačenjem uspostavljanja misije na celoj teritoriji Kosova EULEX izgubio legitimitet. Suroi je ocenio da će plan od šest tačaka, koji su predstavnici EU ocenili bezopasnim za funkcionisanje države Kosovo, vremenom pokazati posledice koje će imati:

„Šest tačaka nisu mrtve, već veoma žive i aktivne doći će do izražaja u periodu koji sledi.“

Portparol Vlade Memli Krasniqi je rekao da EULEX mora da deluje u skladu sa Ustavom Kosova, prema kojem je Vlada najviša izvršna vlast u zemlji.

Prema planu Martija Ahtisarija, EULEX treba da sprovodi zakone države Kosovo, a to je, ostavljanjem neutralnosti ove misije prema statusu Kosova, dovedeno u pitanje, kaže publiicista Blerim Shala i dodaje da Kosovo treba da insistira na paketu Ahtisarija.


„Treba institiramo da EULEX postane operacionalan na celoj teritoriji Kosova, na osnovu koncepta koji je mnogo puta pomenut sa naše strane“, rekao je Shala, ističući da Kosovo mora da ima plan kako postupiti 121 dana, kada počne ostvarivanje paketa Ahtisarija.

Uspostavljanje EULEX-a na celoj teritoriji Kosova je najveći izazov sa evropske ali i domaće institucije, koje uspostavljanje misije na celoj teritoriji smatraju putem za povratak vlasti i na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG