Dostupni linkovi

EULEX od 9. decembra na celoj teritoriji


Menjanje oznaka UNMiK-ovog vozila oznakama EULEX-a
Menjanje oznaka UNMiK-ovog vozila oznakama EULEX-a

Eulex će 9. decembra operacionalno biti prisutan na celoj teritoriji Kosova, ali će biti ograničenih, početnih kapaciteta. Pripadnici UNMIK policije iz zemalja Evropske unije promeniće uniforme i postati deo misije EU za pravdu i policiju. To važi i za sudije, tužioce u carinike.

Pripadnici UNMIK policije iz evropskih zemalja neće posle 9. decembra napustiti Kosovo već će promeniti uniforme i postati pripadnici misije Evropske unije za pravdu i policiju (EULEX), to važi i za pripadnike pravosuđa i carine.

„Trenutno je dve hiljade policajaca UNMIK-a, treba imati u vidu da mnogi dolaze iz zemalja Evropske unije i oni će se iz misije UNMIK-a prebaciti u misiju EULEX-a. Oni će znači samo promeniti uniforme“, kaže za naš program portparol UNMIK-a, Aleksander Ivanko.


Portparol UNMIK-a kaže da je misija, čiji je i on deo, zainteresovana da što je brže moguće smanji broj svojih pripadnika.

„Mi imamo različite mandate, ali kada se počne uspostavljanje EULEX-a na celoj teritoriji Kosova mi ćemo početi da smanjujemo ljudstvo i od 9. decembra na Kosovu više neće biti policije UNMIK-a“, kaže Ivanko ističući da isto važi i za sistem pravosuđa i carina.

„Mi trenutno razgovaramo o modalitetima. Redukciju ljudstva počinjemo sledeće nedelje, da bi je okončali što brže bude moguće.“


Eulex će 9. decembra operacionalno biti prisutan na celoj teritoriji Kosova, ali će biti ograničenih, početnih kapaciteta, što podrazumeva da će misiju početi da ostvaruje 1300 međunarodnih pripadnika misije, kaže portparolka EULEX-a Karin Limdal.

„EULEX će biti operacionalan 9. decembra na celom Kosovu. Biće sa ograničenim početnim kapacitetima, što podrazumeva da neće biti u punom broju, biće 1.300 međunarodnih pripadnika rasprostranjenih širom Kosova i mi ćemo nastaviti da gradimo misiju, tako da očekujemo da će u potpunosti biti operacionalne, sa 1900 pripadnika, do kraja zime.“


Ona ističe da će od 9. decembra pripadnici misije biti prisutni u svim institucijama pravde, policije i carine.


„Mi ćemi prisutni svugde gde je to planirano – znači u svim okružnim sudovima, Vrhovnom sudu, u 35 policijske stanice na celom Kosovu, to podrazumeva da će i mobilne carinske patrole započeti svoj posao. Znači bićemo svugde ali u manjem broju.“


Portparolka EULEX-a istiće da do suprostavljanja Srba sa severa misiji dolazi zbog činjenice da nisu dovoljno informisani o mandatu i njenim ciljevima.

„To proističe iz činjenice da ljudi nisu do kraja informisani šta će EULEX raditi na Kosovu, i da će svi, uključujući i Srbe na severu biti u dobitku uspostavljanjem EULEX-a. To je više pitanje komunikacija i koliko smo shvatili Beograd ima pozitivan pristup našem uspostavljanju, što nama pomaže. Kao što sam rekla nekoliko puta mi nećemo tražiti dozvolu od Beograda da bismo uspostavili misiju, međutim, takav pristup Beograda nam pomaže“, rekla je Karin Limdal.

Očekuje se da će danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana objaviti početak misije EULEX-a za 9. decembar.

Prostiranje EULEX-a se nakon predsedničkog saopštenja Saveta bezbednosti i u Prištini i u Beogradu smatra „trijumfom“. Dok Beograd ističe da se EULEX uspostavlja na osnovu uslova koje su oni utvrdili, zvanična Priština tvrdi da se to čini na osnovu Ustava i plana međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

XS
SM
MD
LG