Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EULEX nije statusno neutralan


Daniel Fried, Helsinki,05.12.2008.

Misija EU će doduše delovati u okviru Rezolucije UN 1244, ali daleko od toga da će biti statusno neutralna, rekao je Daniel Frid, u ekskluzivnom razgovoru s Draganom Štavljaninom u Heslinkiju pred kraj dvodnevnog samita OEBS-a.

Neosnovane su sve špekulacije da će raspoređivanje misije EULEX-a na Kosovu biti uvod u prećutnu podelu Kosova, izjavio je Danijel Frid, odgovarajući na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa.

"Kosovo će ostati celovito. Misija EULEX-a u stvari nije statusno neutralna. Ona će u velikoj meri ojačati teritorijalni integritet Kosova. Misija EU će doduše delovati u okviru Rezolucije UN 1244, ali daleko od toga da će biti statusno neutralna. Kosovske institucije su iskazale mudrost prihvatanje EULEX-a. To je pametan izbor i dobar po nedeljivost i suverenitet Kosova", kazao je Frid.

Na naše pitanje kako komentariše nedavno pismo Ričarda Holbruka i Pedija Ešdauna u kome se upozorava da je Bosna i Hercegovina na ivici raspada ukoliko Zapad odlučno ne reaguje kao 90-ih godina, Frid je odgovorio da je upozorenje bivšeg američkog pregovarača za Balkan ozbiljno shvaćeno.


«Vlada SAD je zaista zabrinuta zbog političkih kretanja u Bosni i Hercegovini. Mi smo veoma zadovooljni nedavnim dogovorom triju partija, gospode Tihića, Čavića i Dodika. To je dobar znak i vest. Mi podstičemo lidere u BiH da rade na pribliđavanju svoje zemlje Evropi i izbegavaju paralize koje bi mogle da predstavljaju opasnu pretnju po budućnost njihovoh građana"
, istakao je Frid.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG