Dostupni linkovi

Predstavnici Srba: EULEX-u treba reći da


Nebojša Jović, predsednik Srpskog nacionalnog veća Severne Mitrovice
Nebojša Jović, predsednik Srpskog nacionalnog veća Severne Mitrovice

Politički predstavnici kosovskih Srba kažu „da“ dolasku misije EULEX-a. Oni na severu to čine zbog toga što je to rekao zvanični Beograd, iako sami nisu baš ubeđeni da je tako trebalo postupiti. Srbi koji su deo institucija Kosova smatraju da je EULEX potreban svima i da će od njega koristi imati svi na Kosovu.

Srpsko nacionalno veće i Srbi na severu Kosova nisu bili saglasni da se obezbedi prostiranje i delovanje Misije EU za pravdu i policiju (EULEX) na severu, međutim odluka zvaničnog Beograda da prihvati razmeštanje misije je suštinski promenila situaciju, kaže Nebojša Jović, predsednik Srpskog nacionalnog veća Severne Mitrovice.

„Beograd je prihvatio neke uslove, ja mislim da bi sada bilo nepotrebno trošiti energiju na ponovno negiranje EULEX-a. Treba sada zajedno sa državom, svi mi, govorim o srpskoj populaciji i političarima, da nađemo načina kako da zajednički nastupamo, ne samo zbog srpskog naroda već kako bi konačno došlo do mira na Kosovu."

Jović ocenjuje da je odluka da 9. decembra počne uspostavljanje misije i na severu preuranjena.

„Mislim da je to malo preuranjeno. Tačno je da je Beograd pristao, tačno je da ćemo mi naći neki modus, moraćemo da sarađujemo da njima.“

On smatra da pre početka uspostavljanja EULEX-a treba razgovarati sa politčkim predstavnicima Srba sa severa Kosova.

„Mislim da bi na severu trebalo malo sačekati. Prvo razgovarati sa političkim predstavnicima kako bi se to delovalo, u kom okviru, u kom intenzitetu, pa tek onda doći.“

Iako na prvi pogled izgleda da su dogovorom zvaničnika Srbije i predstavnika UN-a prevaziđena sva uznemirenja koja su imali Srbi na severu, Jović kaže da su ipak još uvek neka pitanja ostala nejasna.

„Na prvi pogled, ako pogledate samo papir i taj dogovor, moglo bi se pomisliti, pa da, oko 60 odsto problema koje smo mi zahtevali da se reše, su rešena, ali je po meni jedan ključni problem. Šta ukoliko ponovi grešku i da li je bila greška koju je načinio UNMiK. UNMiK je takođe 1999. godine trebalo da bude statusno neutralan, nepristrasan, da pruži zaštitu svim nacionalnim zajednicama koje žive na Kosmetu, pa se ispostavilo da Srbi nisu nešto baš bili zaštićeni, da nisu uopšte bili zaštićeni i niko zbog toga nije odgovarao.“

Predsednik SNV severne Mitrovice ističe kako ne očekuje da će biti bezbednosnih problema sa srpske strane kada EULEX počne konkretno da deluje na severu Kosova.

Petar Miletić, generalni sekretar Samostalne liberalne stranke
Istovremeno generalni sekretar Samostalne liberalne stranke, koja je deo institucija Kosova, Petar Miletić, ističe da pozdravljaju dolazak misije EULEX-a i njeno prostiranje na celoj teritoriji Kosova.

„Mi podržavamo dolazak EULEX-a, i ja se nadam da će biti uspešniji kao misija nego što je bio UNMiK.“

Miletić smatra da nova misija može i treba da pospeši ostvarivanje reda i zakonitosti na Kosovu.

„Napokon ćemo na nekim predelima dobiti zaista relevantnu vlast, radiće sud, biće bolji nadam se rad policije na celoj teritoriji Kosova.“


Prema njegovom mišljenju Kosovo ima i te kako potrebe za uspostavljanje misije iz oblasti reda, zakona i carina.

„Očekujem da međunarodni pravnici, sudije, tužioci, poboljšaju rad i efikasnost kosovskih sudova. Što se policije tiče očekujem da se konačno pokrenu neka značajna pitanja koja su gurnuta pod tepih u poslednjih sedam osam godina.“

Miletić očekuje da će ostvarivanje misije EULEX-a pomoći da se na svoj posao kroz misiju EULEX-a vrate i Srbi sudije i pripadnici policije.

Evropska unija je, kako je saopšteno odlučila da uspostavljanje misije EULEX-a na Kosovu započne 9. decembra ove godine.

XS
SM
MD
LG