Dostupni linkovi

Hrvatske vlasti protjeruju dvije albanske obitelji


Foto: 24sata
Foto: 24sata

Muhamet Ahmeti i Agim Smajlii, koji su koncem devedesetih izbjegli s Kosova u Hrvatsku, za deset dana će morati napustiti svoju nesuđenu domovinu. Oni nisu boravili u Hrvatskoj s kupljenom putovnicom, koja se može lako nabaviti na tržištu, nisu bili azilanti, nisu više bili ni izbjeglice - oni su bili stranci poput stotina drugih s dozvolom boravka, sve dok im prije 20 dana načelnik Policijske postaje u Omišu nije zapovjedio da napuste Hrvatsku.

Zapovijed je pravomoćna i 30-godišnji Muhamet Ahmeti bi, zajedno sa suprugom Namirom i dvoje djece rođene u Splitu, preko graničnog prijelaza Kamensko - kako mu je naznačeno - morao napustiti Hrvatsku:


"Nemam gdje ići. Kuća mi je spaljena. Ne pričam ni protiv Srba, ni protiv Hrvata, ali tu sam gdje sam i nemam drugi dom s djecom i ženom, osim ovdje u Hrvatskoj. Djeca su tu rođena."

Muhamet je pred rat izbjegao iz Kosovske Mitrovice, bilo je to prije 11 godina. Živio je pošteno kroz to vrijeme, kaže, i ne vidi razloga da napušta Hrvatsku, koju je odabrao za svoju drugu domovinu:


"Ne znam gdje ću. Pola života sam u Republici Hrvatskoj. Radim i živim pošteno i legalno, da imam sredstava za život, kao i za svoju djecu koja su tu rođena. Moja djeca nemaju nikakva prava, a rođena su u Republici Hrvatskoj, u Splitu. Mala ide u vrtić i vrlo dobra je, u devetom mjesecu će u školu."

Kakva mračna sila se nadvila nad te ljude da moraju mimo svoje volje preko granice - objasnila je novinarima voditeljica splitskog Centra za razvoj demokracije, Semina Lončar:


"Razlog zbog čega im je donesena mjera izgona, koja je već i pravomoćna, je taj što je njima istekla radna dozvola. Čekali su produženje nove radne dozvole, ali im je odbijena s obrazloženjem da su kao direktori firme, koju su osnovali, bili dužni zaposliti bar po jednog hrvatskog državljanina. Oni nisu znali za taj propis i nisu znali da to moraju tako napraviti. To je bio razlog što im je odbijeno produljene radne dozvole. Također, zakoni su se mijenjali. Ova mjera omiške policije je vrlo nepoštena jer im je izrečena rigorozna kazna. Tisuće njih radi na crno, pa nisu dostupni ni zakonu, ni progonu, ni policiji, a ovi ljudi, koji su platili sve poreze i doprinose, koji nisu ni mrava zgazili, koji su gledali da bude sve po propisima, su zbog odluke jedne šalterske službenice na policijskoj postaji u Omišu dobili izgon."


Kao i Muhamet Ahmeti i 44-godišnji Agim Smajlii se bavio građevinarstvom, govori nam njegova supruga Adine, ali - kaže - nisu bili upućeni u hrvatsko pravo:

"Ovdje kao da sam rođena. Ovdje sam već dugo vremena, već 12 godina i nije to malo da ih bacim u zemlju. Bila sam kao izbjeglica i rekli su mi da možemo dobiti kratki boravak i da me može prijaviti neka firma. Kako god su mi rekli u policiji Omiš, tako sam i radila. Da su mi rekli da nam treba radnika, ja i moj muž bi ih zaposlili. Prijavili bi neke radnike, ali niko nas nije obavijestio da moramo neke radnike prijaviti."

Neupućeni u hrvatsko pravo imali su veliku želju živjeti po hrvatskim zakonima, kaže Agim Smajlii:


"Radio sam pošteno i plaćao obaveze, ali mi kao stranci nismo znali dobro zakon i nama nisu objasnili ništa u Omišu, nisu nam rekli da trebamo zaposliti i neke radnike."


Policijsku odluku iz Omiša može zaustaviti samo ministar unutarnjih poslova, Tomislav Karamarko, govori nam Semina Lončar koja mu se obratila s apelom da to i uradi:


"Smatram ovu odluku diskriminacijom jer danas, oni koji su ilegalno ušli, imaju veća prava od ovih koji su legalno ušli, koji su plaćali poreze, koji nisu ni mrava zgazili i koji poštuju zakone Republike Hrvatske. Apeliram na ministra unutrašnjih poslova i na pučkog pravobranitelja da se ova mjera i ova zapovijed ukine jer je nepoštena, nezakonita i protivi se Konvenciji o pravu stranaca i izbjeglica."
XS
SM
MD
LG