Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protesti protiv UNMIK-a i EULEX-a


Protesti u Prištini, 2. decembra 2008.

Hiljade građana protestovale su u utorak u Prištini protiv UNMIK-a i raspoređivanja misije EU na Kosovu (EULEX), a skup je protekao bez incidenata.

Na skupu je šef UNMIK-a Lamberto Zanijer proglašen nepoželjnom osobom na Kosovu.

Protest je organizovalo dvadesetak nevladinih organizacija i Pokret Samoopredeljenje, uz podršku Unije nezavisnih sindikata Kosova, čiji je potpredsednik Džafer Džaferi govorio na protestu.
Razlog za protest je, prema organizatorima, usvajanje plana u šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i raspoređivanje misije EULEX na celoj teritoriji Kosova.
Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je naveo da statusna neutralnost misije EU suštinski znači da se ne priznaje nezavisnost Kosova i da proces utvrđivanja statusa ostaje otvoren.
„Sa ovih šest tačaka se legalizuju paralelne strukture Srbije i situacija koja je trenutno na severu Kosova se prenosi na celo Kosovo, svugde gde ima jedno selo ili naselje u kojem žive Srbi“, rekao je Kurti.
Prvi put na protestima bilo je parola protiv predsednika i premijera Kosova.

Pored klicanja Oslobodilačkoj vojsci Kosova, čule su se i parole protiv UNMIK-a i EULEX-a, među kojima i "Kosovo u EU, ali ne Kosovo pod EU", "Ne podela", "Kosovo je naše".
Okupljeni su zahtevali da UNMIK i EULEX odmah napuste Kosovo.
Pred nekadašnjim sedištem UNMIK-a, sadašnjim centrom misije EU, postavljene su velike parole na kojima je šef UNMIK-a Lamberto Zanijer proglašen za nepoželjnu.
Pripadnika Kosovske policijske službe bilo je samo ispred sedišta EULEX-a, iako su se demonstranti prodefilovali čitavim centrom Prištine.
XS
SM
MD
LG