Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opcija bi mogla biti i ujedinjenje sa Albanijom


U Prištini su 19 novembra već bili održani protesti protiv plana od šest tačaka o razmeštanju EULEX-a.

Odluka Saveta bezbednosti UN da prihvati izveštaj generalnog sekretara UN-a izazvala je na Kosovu mnogo nezadovoljstva. Opozicija zahteva da predsednik i premijer podnesu ostavke, dok je civilno društvo za 2. decembar, kada zvanično treba da počne razmeštanje EULEX-a, najavilo masovne demonstracije i proteste.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi u petak je, na novinarsko pitanje da li eventualna podela Kosova otvara pitanje ujedinjenja sa Albanijom, rekao da bi se to pitanje moglo otvoriti ako bi Kontakt grupa, odnosno međunarodna zajednica, odustala od tri načela utvrđena na početku pregovora o statusu Kosova:

„Ako neko pokuša da promeni izjavu Kontakt grupe, tri njena principa možda bi onda Albanci trebalo da razmišljaju i u tom pravcu, to je njihovo pravo“, rekao je Krasniqi.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da misija EULEX-a na Kosovu treba što pre treba da se uspostavi na osnovu uslova koje je predstavila zvanična Priština. Sejdiu je izjavio da je veoma značajno da se EULEX uspostavi što je pre moguće, na osnovu mandata koji ima u dokumentima koji su ranije utvrđeni.

„Prema našim stavovima koje smo ranije izneli - da se ima u vidu projekat (međunarodnog posrednika Martija) Ahtisarija, Ustav Kosova, Deklaracija o nezavisnosti, zajednički plan delovanja od 4. februara ove godine, kao i poziv koji sam ja u ime institucija Kosova uputio Evropskoj uniji za što brže uspostavljanje EULEX-a", rekao je Sejdiu.

Sejdiu je istakao da se institucije Kosova zalažu da se EULEX uspostavi istovremeno na celoj teritoriji Kosova, te da ne može biti dva mandata, niti mogu biti dva EULEX-a.

"Ne može biti dva međunarodna mandata na Kosovu, jedan za Albance drugi za Srbe“, kaže Sejdiu.

Sejdiu je povodom neutralnosti mandata EULEX-a istakao da ni jedna zemlja koja je priznala Kosovo ne može biti neutralna prema statusu, tako da, nezavisno od toga šta izjavljuju zemlje koje su članice EU a priznale su Kosovo, ne mogu biti neutralne u pogledu statusa.

"Neutralnost u vezi sa statusom Kosova mogu iskazati samo države koje do sada nisu priznale nezavisnost, iako među njima ima onih koje su na ovaj ili onaj način dali znake priznanja - pasoša i drugih dokumenata - što je u neku ruku prizanje nove realnosti na Kosovu"
, rekao je predsednik Sejdiu.

Stav institucija Kosova je veoma jasan, rekao je premijer Kosova Hashim Thaqi:

„Podrška i puna saradnja sa EULEX-om i državno dvomilionsko 'ne' za šest tačaka. Ni na koji se način neće dozvoliti da se dovede u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova“, rekao je premijer Thaqi.

Kosovski premijer je rekao da će on biti taj koji će najviše podržati EULEX, ali istovremeno i najveći kritičar ako EULEX ne deluje kako je utvrđeno mandatom. On je izrazio ubeđenje da će delovanje EULEX-a onemogućiti dalje postojanje paralelnih struktura, paravojnih formacija i organizovanog kriminala na severu Kosova.


Ambasadori Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije u petak su predsedniku Kosova predali deklaraciju EU kojom se podržavaju zaključci sa poslednje sednice Saveta bezbednosti UN-a.

Posle sastanka, ambasadorka Francuske na Kosovu Delfin Borone je izjavila da je deklaracija usvojena od svih 27 država članica EU, dok je ambasador Velike Britanije u Prištini Endry Sparks izjavio da je za njih najznačajnije da „prištinski plan od četiri tačke jasno iskazuje dobrodošlicu uspostavljanju EULEX-a u celoj zemlji“.

Suština spora oko plana Ban Ki Muna

Plan Ban Ki Muna o razmeštanju EULEX-a kosovske vlasti odbacuju jer smatraju da će njegova rešenja polako voditi podeli Kosova na albanski i srpski deo. Tim planom se Srbima u sredinama u kojima su oni većina daju šira ovlašćenja u oblastima policije, sudstva, carine, kao i granične kontrole. Navedene oblasti bile bi pod kontrolom međunarodnih, a ne kosovskih vlasti.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG