Dostupni linkovi

Početak unutrašnje podele Kosova?


Grafit u Prištini
Grafit u Prištini

Predstavnici institucija Kosova ističu da je svaki plan koji ne vodi računa o Ustavu i planu Martija Ahtisarija neprihvatjiv za njih, opozicija optužuje institucionalne lidere da su krivi za, kako ocenjuju, početak procesa unutrašnje podele Kosova.

Istovremeno šef EULEX-a izjavljuje da je njegova misija tehnička i da nema veze sa statusom, dok politički analitičari smatraju da će problemi nastati onog trenutka kada se na terenu počne primenjivati misija EULEX-a.


Portparol predsednika Kosova Fatmira Sejdiua, Xhavit Beqiri je izjavio da je misija EULEX-a za institucije Kosova dobrodošla i može da deluje u skladu sa planom međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija:

“EULEX je dobro došao jer je on pozvan od strane institucija Kosova, od predsednika Sejdiua, ali na osnovu mandata koji proizilazi iz plana Martija Ahtisarija.”

On je ocenio da je svako odstupanje od tog plana neprihvatljivo za institucije Kosova.

“Suprotstavljamo se svakoj varijanti koja dovodi u pitanje ustavnost i suverneitet Kosova”, rekao je Bećiri.

Istovremeno, predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj je ocenio da je prihvatanjem šest tačaka započeo proces unutrašnje podele Kosova. To je prema njemu politički gubitak koji će uticati na jedinstvo i integritet Kosova, za šta su prema njemu odgovorni sadašnji institucionalni lideri.

“Ovim počinje proces unutrašnje podele Kosova, pošto novoformirane strukture uz pomoć EULEX-a ne izveštavaju direktno Prištini. To je realnost. Mislim da su za ovaj politčki gubitak najodgovorniji institucionalni lideri – predsednik, premijer i Vlada. Radi se o liderima bez vizije“, rekao je Haradinaj.

On je zatražio da se Parlament Kosova odluči da li je takva misija, kako je predložena od generalnog sekretara uopšte potrebna Kosovu.

Šef EULEX-a Iv de Kermabon je izjavio da je misija koju vodi spremna da počne sprovođenje svog mandata što je pre moguće. On je istakao da su njegovi pretpostavljeni u Briselu, ali da će izveštaje podnositi i Ujedinjenim nacijama.

"Znam da ima neslaganja oko šest tačaka između Prištine i Beograda, ali smo mi spremni da na osnovu plana zajedničkog delovanja ostvarimo našu misiju”, rekao je Kermabon.

Kermabon je rekao da je misija koju on vodi tehnička:

„Ja treba da pružim vladavinu zakona za sve bez obzira na etničku pripadnost. Treba da popravim situaciju vladavine prava", rekao je Kermabon.

Politički analitičar Belul Beqaj ističe da predsedničko saopštenje ima neobavezujući karakter, da će svaka strana to komentarisati kako joj odgovara i da će zbog toga biti problema u ostvarivanju misije na terenu.

„I ukoliko ova moja prognoza bude realna, u tom slučaju ja mislim da će konfuzija posle pristupa konkretnom ostvarivanju tog plana još više ojačati i da će se stvari na terenu komplikovati.“

Beqaj ističe da je predsedničko saopštenje pokušaj da se zadovolje dve strane međutim da će to na terenu dovesti do problema.

„Ali kada se te dve strane susretnu na terenu onda stvar interesa izbija na površinu i to dovodi do neminovnog konflikta.“

Savet bezbednosti UN-a je usvojio izveštaj generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna kojim se između ostalog definiše da će UNMIK svoja ovlašćenja iz oblasti pravosuđa i policije predati EULEX-u, dok će EULEX funkcionisati na osnovu Rezolucije 1244 i biti neutralan prema statusu, nezavisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG