Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbi sa severa nezadovoljni odlukom Saveta bezbednosti


Kosovska Mitrovica, Foto: Riki Grin

Lideri Srba sa severa Kosova nezadovoljni su odlukom Saveta bezbednosti UN-a o raspoređivanju misije EULEX-a na celoj teritoriji Kosova, koju je sa UN-om postigla Srbija. Iz Beograda, međutim, podsećaju da je odluka dobra, jer će EULEX biti neutralan.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo u Vladi Srbije Oliver Ivanović izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je srpska diplomatija imala veoma uspešan nastup u SB UN pre svega zbog činjenice da su srpski zahtevi u šest tačaka dobili pun prioritet i pun značaj jer ih je generalni sekretar UN-a ugradio u svoje zaključke. On je istakao da je srpska diplomatija uspela da nametne UNMIK na teritorijama gde Srbi žive kao većina:

“Sigurno je da čim UNMIK deluje na tom prostoru da će to biti manje prostora za neke druge orgnizacije i ja u tom smislu posebno apostrofiram da je to potpuno sužen ili potpuno isključen prostor za Međunarodnu civilnu kancelariju (ICO), koju doživljavamo kao glavnu opasnost za teritorijalni integritet jer ne zaboravite da su Međunarodna civilna kancelarija i gospodin Piter Fejt došli na pzoiv kosovskih institucija, došli su da implementiraju Ahtisarijev plan i nisu statusno neutralni. Što se tiče EULEX-a, to je potpuno drugačija priča. Statusna neutralnost EULEX-a je više nego očigledna. To je ponovio i Ban Ki-mun, vezao je to za Rezoluciju 12 44, što znači da je samim tim vezao i za onaj deo Rezolucije na kome mi puno insistiramo – to je deo koji govori o teritorijalnom integritetu Srbije. Šta to praktično znači na terenu - pre svega mislim da će biti mnogo više reda i zakona, a od toga srpska zajednica može samo da profitira. Ja iskreno mislim da od toga ne može izgubiti ni albanska zajednica. Prosto reda i zakona, i bezbednosti više i više pravne sigurnosti može samo da koristi i Srbima i Albancima i svim etničkim zajednicama."

Potpredsednik Skupštine Zajednica opština Kosova Marko Jakšić ocenio je da ishod sednice Saveta bezbednosti udaljava još više Kosovo od države Srbije:

“Mi Srbi sa prostora Kosova i Metohije smo skupili oko 70.322 potpisa da bismo upozorili, pre svega Beograd, da misija EULEX znači realizaciju plana Martija Ahtisarija o stvaranju još jedne albanske države na Balkanu. Nažalost nisu nas poslušali. Mi smo što se tiče nas čisti, čista nam je savest, čisti smo pred Bogom i istorijom. Nažalost Kosovo se polako ali sigurno sve više i više udaljava od države Srbije. Sama činjenica da se ponovo vraćaju carine jasno govori o tome. Što se nas lično tiče, pretpostavljam da ćemo naredne nedelje održati sednicu Skupštine Zajednica opština gde ćemo se dogovoriti šta nam valja činiti, koje ćemo mere i korake preduzeti, kako i da li ćemo sarađivati sa EULEX-om. Ja lično mislim da jedna takva saradnja ne sme da dođe u obzir ali da ne bih bilo šta unapred govorio, mislim da će Skupština Zajednica pre svega da održi svoju skupštinu i donese jedan politički stav na neki način koji bi obavezivao sve Srbe od Brezovice do Kamenice i od Kosovske Mitrovice do Gušterice.”

Savet bezbednosti UN podržao je sinoć izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u kome su iznete preporuke o rekonfiguraciji UNMIK-a i raspoređivanju Euleksa, prema sporazumu sa Beogradom. Građane Kosovske Mitrovice pitali smo kako komentarišu takvu odluku Saveta bezbednosti UN:

“Ovde svakako situacija nije dobra, jer je UNMIK prvo isterao Srbe, a onda je doveo Albance. To ne može tako. Ali ja, bez obzira da li će ovde biti UNMIK ili Eulex ma koja god misija da bude, odavde živ neću otići, do poslednjeg ću ostati ovde na Kosovu i Metohiji”, kazao je Nikola Janković.

“Beograd je konačno zauzeo stav kakav treba prema nama kosovskim Srbima. Ja mislim da više nema odustajanja od srpskih interesa. Jer i mi moramo da budemo poštovani, uvažavani a ne kao do sada da budemo građani trećeg reda. i na kraju i tim Albancima treba dokazati da ne mogu da rade šta hoće ne samo sa Srbijom već i sa UNMIK-om, tačnije sa tim njihovim zahtevima o nezavisnoj državi. Ja sam zaista zadovoljan, jer je EULEX sada statusno neutralna misija, znači neće delovati po planu Martija Ahtisarija, znači da se zauzmu samo za jednu stranu a da druga strana bude ‘nedonošče’ što bi se reklo", smatra je Milan Pantić.

XS
SM
MD
LG