Dostupni linkovi

Kosovske vlasti i dalje protiv plana Ban ki Muna


Fatmir Sejdiu i Hašim Tači
Fatmir Sejdiu i Hašim Tači

Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači su u sredu ponovili protivljenje institucija Kosova planu od šest tačaka generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna. Planu se suprotstavljaju i predstavnici opozicije i Srba sa severa, dok njegovo uspostavljanje podržavaju Srbi uključeni u institucije.

Najviši predstavnici Kosova su u zajedničkoj izjavi za medije na vanredno zakazanoj konferenciji za novinare istakli da su primili k znanju da je generalni sekretar UN-a objavio izveštaj o Kosovu i da će se Savet bezbednosti UN sastati da bi ga razmotrio.


„U izjavi od 18. novembra institucije Republike Kosovo su pojasnile svoju poziciju oko šest tačaka i odbijanje dokumenta u celini. Isti stav odbijanja imamo i danas“, rekao je predsednik Sejdiu, čitajući zajedničku izjavu.


„Naš odgovor na izveštaj generalnog sekretara ostaje isti. Ubeđeni smo da se ne može dozvoliti ostvarivanje šest tačaka na bilo koji način kojim se gazi suverenitet Republike Kosovo. Pozivamo naše prijatelje, čiji se glas sada jasno čuo u odbrani našeg suvereniteta, da obezbede da se mere koje se preduzimaju na olakšanju uspostavljanja EULEX-a budu u punoj koordinaciji i konsultaciji sa institucijama Republike Kosovo.“


Predsednik i premijer su u ime institucija Kosova izrazili puno poverenje u prijatelje Kosova - SAD, EU i NATO i istakli da su zaintersovani da se EULEX što pre uspostavi na celoj teritoriji Kosova, čim sa operativnog stanovišta to bude moguće.


„Veoma smo zainteresovani da vidimo uspostavljanje EULEX-a na celom Kosovu na osnovu principa koji su predstavljeni u našoj izjavi od 18. novembra, kao garanciji za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo.“

Oni su pozvali građane Kosova da imaju „miran i odlučan pristup“i zatražili podršku celokupnog političkog spektra i civilnog društva na Kosovu za svoje stavove.


Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi u izjavi za naš program ističe kako je plan Ban ki Muna neprihvaljiv za građane i institucije Kosova.


„Za Kosovo i institucije Kosova, za narod Kosova je neprihvaljiv jer dovodi u pitanje suverenitet i integritet zemlje. Naše institucije treba da budu pažljive kako bi se obezbedilo prostiranje EULEX-a na osnovu Ustava i plana Martija Ahtisarija.“


On ističe da se ni jedan drugi plan sem Ustava i plana Ahtisarija ne može sprovesti na Kosovu i ističe uverenje da će vrlo brzo i međunarodna zajednica shvatiti da je neprihvatljiv bilo koji plan koji je u suprotnosti sa rešenjima u Ustavu Kosova.


Predstavnici kosovskih Srba okupljeni oko Srpskog nacionalnog veća su i potpisivanjem peticije izneli stav protiv uspostavljanja EULEX-a na Kosovu, kaže jedan lidera od SNV, Marko Jakšić. On kaže da Srbi sa severa Kosova ne vode separatnu politiku u odnosu na ostale kosovske Srbe.


„Mi smo sa naše strane potpisali peticiju, ne samo od strane Srba sa severa Kosova već i svih drugih delova gde se ne slažemo sa dolaskom EULEX-a na ove prostore. Mi smo tu peticiju predali najvišim državnim organima Srbije. Na žalost, i pored tog našeg stava i zahteva Beograd nas nije poslušao i otprilike se složio da misija EULEX-a dođe na ove prostore, vezujući dolazak misije za takozvanih šest tačaka. To po nama nije imalo potrebe da se tako vezuje i da se na takav način radi."


Jakšć kaže da će na sednici Skupštine Zajednice srpskih opština tokom sledeće nedelje odlučiti o eventualnim koracima ukoliko na Savetu bezbednosti bude usvojen plan od šest tačaka i dato zeleno svetlo uspostavljanju EULEX-a.


Član Predsedništva Skupštine Kosova Slobodan Petrović ističe kako je u interesu svih građana, pa samim tim i Srba uspostavljanje EULEX-a na celoj teritoriji Kosova.


„Meni je interes pre svega da ljudima na Kosovu bude dobro, da bude mira i prosperiteta.“


Kada se radi o interesima Srba, Petrović ističe da je veoma bitno da se omogući prevazilaženje institucionalnog vakuma koji je nastao i da se istovremeno ostvaruje proces decentralizacije vlasti, kao jednom od najznačajnijih faktora u približavanju vlasti građanima.


Savet bezbednosti UN-a na sednici koja počinje u 21 čas prema srednjoevropskom vremenu će razmotriti izveštaj generalnog sekretara UN-a, Ban Ki Muna i predsedničkim saopštenjem, kako se očekuje dati zeleno svetlo uspostavljanju misije EULEX-a na celoj teritoriji Kosova.

XS
SM
MD
LG