Dostupni linkovi

Karadžić zatražio da mu sud plaća tim za obranu


Normal 0

Haški optuženik Radovan Karadžić zatražio je od Tribunala za ratne zločine da plaća njegov tim za obranu, u kojem bi bila trojica pravnih savjetnika i petoro članova, tvrdeći da sam nema dovoljno novca.

Karadžić je optužen za genocid nad Bošnjacimau Srebrenici i u općinama širom BiH, kao i za druge ratne zločine nad nesrbima tokom rata 1992-95. U odgovoru na Karadžićev zahtjev, sekretarijat Tribunala je naznačio da, po sudskom statutu, optuženi koji se brane sami, nemaju pravo na financiranje obrane, ali im sud može pokriti dio troškova za pravne savjetnike, odnosno najviše pet članova tima za obranu. U odgovoru, Karadžić je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je naknada za rad njegovih pravnih sjavetnika koju je Tribunal spreman da plati "najviše 25 eura na sat, odnosno 2.500 eura mjesečno" po osobi. Karadžić, koga je Haški tribunal optužio 1995. godine, uhapšen je

u julu ove godine u Srbiji gdje se skrivao pod drugim identitetom. U prvim pojavljivanjima pred sucom Tribunala, krajem jula i krajem augusta, odbio je da se izjasni o krivici, poslije čega je u spis uvedeno da se ne osjeća krivim. Tužilaštvo je nedavno podnijelo prijedlog izmjenjene optužnice, koji sudsko vijeće još nije potvrdilo.

XS
SM
MD
LG