Dostupni linkovi

Najniža vrednost dinara u godini


I pored snažnih intervencija Narodne banke Srbije, dinar je danas dostigao najnižu vrednost u ovoj godini - zvanični kurs trenutno iznosi 88.50 dinara za evro. I dok iz Narodne banke Srbije ističu kako nema razloga za preteranu zabrinutost, građani tvrde suprotno.

Narodna banka Srbije (NBS) prodala je 30 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu da bi, pri povećanoj tražnji, sprečila preteranu dnevnu oscilaciju kursa. Od početka novembra NBS prodala je 232 miliona evra, a u oktobru i novembru prodala je na tržištu ukupno 471 milion evra.


Viceguvernerka Narodne banke Srbije Mira Erić-Jović kaže za RSE da Narodna banka Srbije pomno prati kretanje dinara i da za sada nema razloga za zabrinutost:


"Ništa drastično se neće desiti u odnosu na dosadašnje poteze Narodne banke Srbije. Intervenisali smo onda kada smo procenili da može doći do drastičnih oscilacija u tim kretanjima, kako bismo smirili te velike promene. Delovaćemo i u narednom periodu u istom smeru i sa istim ciljem."


Generalni direktor Sektora za ekonomske analize i istraživanja NBS Branko Hinić rekao je našem radiju da niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da li će dinar narednih dana u odnosu na evro jačati ili slabiti. Na pitanje od čega ta stabilnost zavisi, Hinić kaže:

"Pre svega od onih faktora koji utiču na priliv ino kapitala. Dakle, ukoliko se obezbedi relativno stabilan priliv ino kapitala, shodno našim potrebama, to će značiti stabilizaciju, odnosno jačanje dinara."


I Hinić, kao i viceguvernerka NBS, tvrdi da nema razloga za zabrinutost:

"Ne vidim neki poseban razlog za paniku, pogotovo što svi oni koji imaju dinarske prihode robu pre svega kupuju u dinarima. Dakle, za njih nije od presudnog značaja kretanje kursa dinara, a u onom delu gde im je to bitno mogu, shodno očekivanom prilivu, očekivati nešto stabilniji kurs u narednom periodu."


Ali, građani tvrde suprotno. Većina njih kaže kako već sada oseća posledice sve učestalijeg jačanja evra prema dinaru:

"Kako da nas ne plaši?! Zaista ne znam šta će penzioneri raditi, ne izdržavam svoju decu, ali mnogi svoju decu izdržavaju od penzija. Kako će se sve ovo završiti pojma nemam. Već je sve poskupelo, na pijacama i u radnjama – sve je strašno."

"Ne, nemam, pa me prema tome baš briga."

"Svakog od nas, posebno penzionere, ovo brine. Do kada će trajati, kada će se zaustaviti, to niko ne zna."

"Mene brine sve, a ne samo dinar."

"Zašto da se plašim, sve to smo već prošli devedesetih."

"Naravno da me plaši jer, ako plate ostanu na istom nivou, ne znam kako ćemo izdržati sledeću godinu. Verovatno ćemo morati da se odreknemo nekih stvari koje smo pre želeli ili mogli da priuštimo sebi."


Ekonomisti upozoravaju da će se slabljenje dinara odraziti na čitav niz stvari. Cene u Srbiji osetljive su na rast evra, kaže za RSE Aleksandra Stevanović iz Centra za slobodno tržište, i zbog toga treba očekivati različita poskupljenja:


"To je kurs koji je veći od većine kurseva koji su ugrađivani u kalkulacije uvoznika tako da nam u najmanju ruku sledi linearno povećanje cena uvozne robe, a sledi nam i povećanje cena repromaterijala – to je sigurno. Zbog toga nam sledi i povećanje cena najvećeg dela domaće robe. Oni koji su se zadužili uz valutne klauzule će takođe osetiti po svom novčaniku jer će im rate u dinarima značajno porasti. To su sve stvari koje mogu biti dosta bolne za veliki broj ljudi u Srbiji, a koje su neizbežne. Ne postoji način da se one izbegnu, osim da, na primer, bude sklopljen aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i da to stabilizuje devizno tržište na neki duži period."


Procenjuje se da će dinar i narednih dana slabiti, a da će NBS to slabljenje pokušati da kontroliše. I dok neki tvrde da su takve mere NBS loše, postoje ekonomisti koju takvu monetarnu politiku podržavaju. "Dinar je pod velikim pritiskom i NBS koristi možda najrazumnija rešenja, a to je kombinacija dve politike", ističe za RSE Goran Nikolić, ekonomista u Privrednoj komori Srbije:

"Kočenje slabljenja dinara i, ipak, puštanje da dinar klizi. Dakle, nema ni potpuno slobodnog formiranja kursa ni neke tačke na kojima se brani kurs. Koristi se kombinacija ta dva pristupa što sprečava preterano trošenje deviznih rezervi i preteranu nestabilnost kursa."

XS
SM
MD
LG