Dostupni linkovi

Priština i dalje odbija plan Ban Ki Muna


Hashim Taqi
Hashim Taqi

Premijer Kosova Hashim Taqi ponovio je da kosovske vlasti i građani ne prihvataju plan generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna.

„Plan od šet tačaka za institucije Kosova, njene građane bio je i ostaje neprihvatljiv i neprimenljiv“, rekao je kosovski premijer u obraćanju poslanicima Skupštine Kosova.

„Status Kosova je rešen i to je pitanje zatvoreno. Kosovo je od 17. februara 2008. godine nezavisna, suverena i demokratska država i takva će ostati zauvek“, rekao je kosovski premijer, ističući da su institucije Kosova pozvale i dale podršku dolasku misije EULEX-a, sa kojom će usko sarađivati.


„EULEX će se prostirati na Kosovu onako kako predviđa Ustav Kosova, plan Martija Ahtisarija i mandat koji je utvrdila Evropska unija. Rezolucija 1244 je sasvim irelevantna i nema smisla u državi Kosovo.


Premijer Thaqi je istakao da su sva pitanja koja uređuje plan od šest tačaka generalnog sekretara UN-a uređena pravnim dokumentima - zakonima Kosova koje je usvojio Parlament Kosova. Ti su dokumenti u punoj saglasnosti sa Ustavom Kosova.

„Svaki drugi dokument treba da se ostvaruje u potpunom skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Kosovo je predstavilo stav od četiri tačke, koji predstavlja naš stav u odnosu na plan od šest tačaka UN-a. Kosovo ima svoj Ustav i zakone koje ćemo mi kao institucije Kosova ostvariti u celosti i ništa drugo. To je naš plan, to je naša volja, to je naša vizija“, rekao je premijer Thaqi.

Skupština danas razmatra Predlog budžeta Kosova za 2009. godinu.

XS
SM
MD
LG