Dostupni linkovi

Očekivanja Prištine od sednice Saveta bezbednosti


Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hyseni će Savetu bezbednosti preneti protivljenje Prištine planu Ban Ki Muna.
Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hyseni će Savetu bezbednosti preneti protivljenje Prištine planu Ban Ki Muna.

Najviši zvaničnici Kosova očekuju da će generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun uzeti u obzir stavove kosovske strane u vezi sa uspostavljanjem misije Evropske unije za pravosuđe i policiju (EULEX) na celoj teritoriji Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da očekuje da će se na sednici Saveta bezbednosti UN-a pitanje uspostavljanja i delovanja EULEX-a i stavovi Kosova o tom pitanju adekvatno razmatrati.


"Smatramo da je vreme zaokruživanja napora za što brže uspostavljanje misije EULEX-a na Kosovu. Verujem da će i generalni sekretar imati u vidu osnovne dokumente koji će se razmotriti na Savetu bezbednosti i da će tu biti predstavljeni i naši stavovi“, rekao je predsednik Kosova.


Kosovski predsednik je ocenio da je vreme da se ima u vidu sve ono što je osnova za funkcionisanje misije, dok stav kosovske strane ostaje isti oko plana od šest tačaka generalnog sekretara UN-a Ban ki Muna - da je plan neprihvatljiv.


Istovremeno, premijer Hashim Thaqi je rekao da je Kosovo nezavisna, suverena i demokratska država i da će se tako i tretirati.


"Dajemo punu podršku EULEX-u pod punim mandatom koji ima od Evropske unije, sa četiri tačaka koje smo predsednik i ja predstavili u ime institucija Kosova, odbijajući u celosti plan od šest tačaka.“


Premijer Kosova je ocenio da će Kosovo ići napred uspostavljanjem misije EULEX-a na celoj teritoriji Kosova i da će institucije Kosova usko sarađivati sa njim.


Kosovska strana insistira da se EULEX uspostavi na osnovu sprazuma i odluke EU od 4. februara, da deluje na osnovu plana međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija i Ustava i zakona Kosova.


Istovremeno za Njujork će danas otputovati ministar spoljnih poslova Skender Hiseni kako bi učestvovao na sednici Saveta bezbednosti UN-a, koja je najavljena za sredu.

Mediji u Prištini su preneli izjavu predstavnika MIP-a da će Hiseni na sednici Saveta bezbednosti UN izneti protivljenje institucija Kosova planu od šest tačaka generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna i zatražiti da osnova za prostiranje EULEX-a bude predlog od četiri tačke institucija Kosova.


Mediji u Prištini su najavili da bi jedan od načina da se izađe iz sadašnje situacije, kada Priština odbija plan Ban Ki Mun-a, bio da generalni sekretar UN-a u svom izveštaju konstatuje da su „predstavnici Kosova odbili plan“, ali da u njemu stoji da će predstavnici Kosova biti konsultovani oko njegovog ostvarivanja.

XS
SM
MD
LG