Dostupni linkovi

Vanredna vijest

OHR: Dodik ismijava vladavinu zakona


Milorad Dodik

Vlada RS će podnijeti krivičnu prijavu za zločinačko udruživanje protiv ovog entiteta, a premijer RS, Milorad Dodik, tvrdi da iza svega stoji zamjenik visokog predstavnika, Rafi Gregorijan.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da će Vlada RS 24. novembra Tužilaštvu BiH podnijeti krivičnu prijavu za zločinačko udruživanje protiv RS.

“Mi već duže vremena vidimo da jedna organizovana grupa, predvođena ljudima iz OHR-a, preko Tužilaštva BiH, vodi nezakonite postupke protiv RS. Oni pod svojim utjecajem drže strane sudije i tužioce u Sudu i Tužilaštvu BiH. Stoga imamo dovoljno indicija da se u ovom slučaju radi o tome da se želi RS zaustaviti i prikazati u negativnom svjetlu”, istakao je Dodik jučer u Banjoj Luci.

Prijavom za zločinačko udruživanje, precizirao je premijer RS, biće obuhvaćene strane sudije i tužioci u Sudu i Tužilaštvu BiH, potom prvi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan, predsjednik NVO Narodni front Dragomir Babić, Slobodan Vasković, novinar emisije “ 60 minuta” FTV i zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorad Barašin.

Vlada, kako je rekao Dodik ima saznanja da “zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan stoji iza zahtjeva za pokretanje istrage o aktivnostima vezanim za izgradnju RTV doma RTRS i radu nekih kompanija, a Vasković i Babić u Sarajevo stalno odnose lažne informacije o stanju u RS-u, čime u zabludu dovode državne istražne organe”.

Reagujući na Dodikovu najavu iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) poručili su da takvom izjavom "premijer Dodik ismijava vladavinu zakona" .

Iz OHR-a ističu da je vrijeme da premijer Republike Srpske Miolorad Dodik "prestane da daje provokativne izjave i da ispuni svoje brojne zakonske obaveze i obećanja, uključujući i skorašnje dato Savjetu za provođenje mira da će ispoštovati potpuno, u cjelosti i bezuslovno svaki sudski nalog za podnošenje dokumentacije direktno Državnom tužilaštvu".

U saopštenju OHR podsjeća premijera Dodika da je "20. novembra Upravni odbor Savjeta za provođenje mira ponovio svoju punu podršku visokom predstavniku i njegovoj Kancelariji, te pozvao sve institucije u BiH da obezbijede puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Predsjednik NVO Narodni Front Dragomir Babić smatra da ovim potezom Milorad Dodik “pokušava da zataška vlastiti kriminal, a u javnosti stvori sliku o sebi kao zaštitniku RS."

“Iz tih razloga on se i protivi da SIPA i Tužilaštvo BiH izuzmu vladinu dokumentaciju”, dodao je Babić.

Slobodan Vasković, novinar FTV takođe smatra da se premijer RS koristi svim sredstvima kako bi spriječio otkrivanje teških kriminalnih radnji u koje je umiješan”.

“O nelegalnim aktivnostima Vlade RS ja sam svu dokumentaciju objavio u emisiji “60 minuta”, i po tri tužbe Milorada Dodika za klevetu dobio sudske sporove, zbog toga ovo smatram otvorenim pozivom na linč”, kazao je Vasković.

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG