Dostupni linkovi

Euleks samo sa mandatom UN


Dragan Velić
Dragan Velić

Pojedini predstavnici kosovskih Srba izjavili su da će srpska zajednica podržati rasporedjivanje misije Euleksa samo ako tu misiju odobri Savet bezbednosti UN. Ima i mišljenja da je Euleks potreban radi rešavanja problema u oblati vladavine zakona.

Dogovor o rasporedjivanju Euleksa u skladu sa planom od šest tačaka dogovorenim izmedju Ujedinjenih nacija i Beograda nudi kompromisna rešenja za obe strane i kao takav odgovara kosovskim Srbima, stav je pojedinih srpskih zvaničnika na Kosovu, koji očekuju da naredne sedmice na sednici SBUN dodje do odredjenog sporazuma.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova, SNV, Dragan Velić ponovio je kako su uslovi Sba za prihvatanje Euleksa da ta misija mora biti odobrena u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, da nema primene plana Martija Ahtisarija i da bude statusno neutralna.

“Bez mandata UN postavljanje takve misije mimo Rezoluzije 12 44 je potpuno neprihvatljivo prema tome ako se ovi uslovi o kojima je srpska strana pregovarala sa UN gde će biti statusno neutralna gde se neće sprovoditi plan Martija Ahtisarija i gde ćemo imati sprovođenje dalje Rezolucije 12 44 to je jedna sasvim druga pozicija”, kaže Velić.

Plan generalnog sekretara UN Ban Ki Muna obuhvata rešenja kojima se u šest tačaka daju veća prava Srbima u sredinama u kojima su oni većina. U oblastima kao što su policija, pravosudje, carine, granica, kontrolu bi imale medjunarodne umesto kosovskih vlasti.

Uloga Euleksa prema tom sporazumu bila bi statusno-neutralna i u skladu sa Rezolucijom 12 44, što bi omogućilo da se ta misija rasporedi i u srpskim sredinama. Velić ističe da da su pitanja iz plana Ban Ki Muna vitalna za ostanak srpske zajednice na Kosovu.

“To ne znači da je srpska zajednica zadovljna, ali na jedan način da bi se proces mogao nastaviti dalje trebalo bi biti kompromisa sa obe strane, tako da očekujem da se plan u sest tačaka i pod ovim uslovima uz saglanost SBUN prihvati kako bi mogao dalje proces da teče i kako se ne bi prejudicirala konačna statusna rešenja”, rekao je Velić.

Predstavnici srpske zajednice u Skupštini i Vladi Kosova kažu da sa zabrinutošću prate rešavanje problema razmeštanja Euleksa.

Bojan Stojanović, šef poslaničke grupe Samostalne liberalne stranke, SLS, u Skupštini Kosova kaže da ta stranka ne učestvuje u nikakvim pregovorima oko misije Euleksa već se bavi svakodnevnim problemima srpske zajednice, ali i dodaje da je sva pažnja usmerena na to pitanje.

“Imamo odredjenu dozu zabrinutosti pa koristim priliku da pozovem sve političke faktore bez obzira s koje strane dolaze da imaju u vidu realnost koja se ovde dešava, znači Euleks bi trebao da pokrije sudstvo, carinu i s jedne strane imamo priču da to u svakom slučaju trenutno ne funkcioniše baš najbolje”, rekao je on.

Stojanović ističe važnost da se zanemari politički aspekt pitanja već krene u konkretno rešavanje problema u oblasti vladavine zakona, što je i mandat misija Euleksa.

“Mislim da ipak treba da se pogleda u budućnost šta to može doprineti kao rezultat. Kao predstavnik srpske zajednice smatram da bez obzira koliko trajali dogovori, koliko oni bili mukotrpni i iscrpni, da je neophodno da se na ovaj ili onaj način dogovorimo i da Euleks zauzme svoju poziciju na Kosovu”, smatra on.

Nakon što su čelnici institucija Kosova odbacili plan Ban Ki Muna, oni su izneli svoj predlog. Zvanična Priština podržava rekonfiguraciju UNMIK-a i rasporedjivanje Euleksa u skladu sa Ustavom Kosova, dok se plan Ban Ki Muna zasniva na uslovima Beograda o neophodnosti da SB UN podrži navedene procese. Priština strahuje da se dogovorom Beograda i UN dolazi do rešenja koja bi mogla voditi podeli Kosova.

XS
SM
MD
LG